Hoppa till sidinnehållet

I sommar samarbetar Wanås Konst med Skånes dansteater.

Foto: Klas Andersson

Rörelse och kropp står i centrum på Wanås i år. Hoppa i takt, möt dans i parken, kliv upp bland träden och upplev med kroppen. "Det är en säsong som är både lekfull och intim, tillgänglig och utmanande", säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare.

Foto: Peter Kroon

VISSTE DU ATT…
…kulturens bredare roll i samhällsutvecklingen är ett viktigt perspektiv i Region Skånes arbete med utvecklingen av Skåne.
…Region Skåne fördelar årligen en halv miljard i regionala och statliga bidrag till kulturverksamheter i hela Skåne. Stödet går till kulturinstitutioner som Malmö Opera, Skånes Dansteater, Helsingborgs stadsteater, Regionmuseet i Kristianstad, Klostret i Ystad och många, många fler - såväl fria grupper som studieförbund och flera andra aktörer och organisationer.

Foto: Peter Kroon

SÄSONGENS PROGRAM
Under 2014 har Wanås Konst temat dans och kultur. Dance Me är ett nedslag i samtiden med rörelse och fokus på att uppleva med kroppen. I parken bygger Tadashi Kawamata plattformar i träden och Skånes Dansteater arbetar med work­shoppar inspirerade av Wanås Konsts skulpturer. I Långlogen har Rachel Tess skapat Souvenir, ett ­mobilt rum för dans. Molly Haslunds koordinationsskulpturer bjuder in besökaren att själv delta. Med hjälp av rockringar och lasson undersöks cirkelrörelsen även i filmrummet ­genom verk av Christian Jankowski, Sigalit Landau och Salla Tykkä.

Wanås bjuder upp till dans

 • Text: Ewa Astly 0 min lästid

I år bjuder Wanås Konst, i Östra Göinge, upp till dans. – Det blir lustfyllt och roligt när skulpturer, dans och koreografi möts i sommarens utställning ”Dance Me”, säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare.

Wanås Konst har ­sedan 1987 lockat människor som är intresserade av konst, natur och historia. Den 2 × 2 kilometer stora skulptur­parken har något för alla sinnen. Här finns inte bara traditionella skulpturer utan många olika sorters ljud- och ljusinstallationer. Det är lätt att få känslan av att vad som helst kan hända och äventyret väntar bakom nästa träd.

– På Wanås specialiserar vi oss på samtidskonst, något som ses som väldigt smalt, men eftersom platsen i sig är så välkomnande så spelar det ingen roll om man aldrig har sett en konstutställning tidigare. Det räcker om man tycker om att vara ute i naturen och promenera, säger Elisabeth Millqvist.

Men Wanås har samtidigt ett ­internationellt rykte för sina fina samlingar och nytänkande utställningar. Internationellt kända konstnärer som Yoko Ono, Jenny Holzer, Marina Abramovic, ­Robert Wilson och Per Kirkeby har verk här och många av besökarna reser långt.

– Vi möter besökare från ­Italien, Kanada och många andra håll i världen. Det händer att en curator från ett stort museum i New York kommer hit för att se ett enda verk. I konstvärlden är vi kända men inte alltid här hemma i Skåne, säger Elisabeth Millqvist.

Skolorna har dock i hög grad hittat hit och femtusen skolbarn om året besöker Wanås Konst och tar del av visningar och ­workshopaktiviteter. Barn är tacksamma gäster som tycker om att ­använda sina ögon, öron och kropp för alla oväntade upplevelser i parken.

– Barn trivs verkligen i parken, säger Elisabeth Millqvist. Sedan 2011 ger Wanås ut en barnbok. Varje år bjuds två personer in, och i år är det Martina Lowden och Klara Kristalova som står för ord och bild. Bilderna ur boken ­letar sig även ut och blir tre­dimensionella skulpturer att ­upptäcka i parken.

Skulpturparken, med ett 50-tal permanenta verk, har öppet alla dagar året runt, och i år har konsthallen i det gamla kostallet öppet till 2 november.

– Många tror att vi bara har ­öppet sommartid men konsten i parken kan njutas i den första späda grönskan, i höstens färger och i snö. Många av våra besökare kommer flera gånger om året, ­säger Elisabeth Millqvist.

När grundaren Marika Wachtmeister 1987 samlade de första verken till en utställning hade hon ingen tanke på att ­Wanås skulle bli en permanent skulpturpark i världsklass. I dag får Wanås Konst ekonomiskt stöd från Region Skåne, Kulturrådet, Östra Göinge kommun, privata och offentliga fonder, företag och privatpersoner för att kunna driva verksamheten.

Wanås är också ett slott och ett ekologiskt jordbruk, ett eko­logiskt lunchcafé, en deli och en museibutik.

– Här säljer vi inte de vanliga kylskåpsmagneterna utan istället närproducerade produkter som äppelmust och gummistövlar. På Wanås tänker vi gärna globalt men agerar lokalt, säger Elisabeth Millqvist. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se