Hoppa till sidinnehållet

Flickan med äpplena används i utställningen Tidernas Skåne för att symbolisera användningen av besprutningsmedel, som till exempel DDT, på 1950-talet då detta var nytt och modernt.

Foto: Torkel Edenborg​

Elin Skarin som Lady Orfevs i familjeföreställningen Hjältar, gudar, monster som spelas på Hipp i Malmö.

Foto: Emmalisa Pauly

Illustratören Lisa Ewald målar direkt på väggarna i utställningen hus+boll=träd.

Foto: Lisa Ewald

Astrid Lindgren-klassikern Mio, min Mio spelas på Storan på Helsingborgs stadsteater.

Vinterns kulturtips

 • 0 min lästid

Sugen på utställning eller teater? Här hittar du några av de kulturella företeelser som arrangeras i Skåne under vintern. ​Kulturen vi tipsar om här får stöd av Region Skåne.

Aktuella frågor genom historiska händelser

Tidernas Skåne är en ny basutställning om Skånes historia och landskap på Regionmuseet i Kristianstad. Följ med från då till nu genom kall tundra till oändliga åkrar eller vandra fram och tillbaka mellan årtusendena. Här kan du bli både road och oroad, vara nyfiken och ifrågasättande.

Dåtid och nutid möts i frågor kring genus, tro, religion, nationalism, rasism, barn på flykt och terrorverksamhet. Allt direkt kopplat till historiska händelser i Skåne. Utställningen är interaktiv – du kan själv välja vilken information du vill fördjupa, eller så kan du till exempel ta nya fotografier som då blir en del av utställningen.

Läs mer om Tidernas Skåne.


Res från Malmö till Hellas i stor familjeföreställning

Vinterns familjeföreställning på Hipp, för alla över sju år, är en resa i både tid och rum och tar publiken med till Hellas och de gamla grekerna. Med spänning, humor och musik berättas sagorna om den mäktige guden Zeus och hans två bröder Poseidon och Hades, Sisyfos som rullar samma sten uppför samma kulle i evighet, Ikaros som flyger för nära solen och Orfeus som väcker sin älskade Eurydike från de döda med sin sång. Föreställningen Hjältar, gudar, monster spelas till och med 13 februari 2016.

Läs mer om Hjältar, gudar, monster


Utställning som luktar, låter och rör sig

Fram till och med 17 januari 2016 gäller sambandet hus+boll=träd på Ystads Konstmuseum. Flera av konstnärerna har gjort nya verk till utställningen: Sissel Tolaas arbetar, liksom hon gjort tidigare, med lukt, serietecknaren Lisa Ewald målar direkt på väggarna och Danilo Stankovic, som främst arbetar med måleri, bygger upp en egen värld att träda in i. Egill Særbjörnsson ställer ut sina videoinstallationer, som tidigare har visats i andra sammanhang.

Med förvandling som tema får vi med våra sinnen uppleva hur verkligheten kan bli till något annat. Utställningen passar både barn och vuxna besökare.

Läs mer om hus+boll=träd


Mio på Storan

Astrid Lindgrens saga är en hyllning till människans mod och fantasins kraft. Huvudpersonen, nioårige Bosse, vantrivs hos sina fosterföräldrar men träffar i Tegnérlunden i Stockholm en ande som tar honom med till Landet i fjärran. Här måste han bekämpa den onda riddaren Kato, men får också återförenas med sin pappa och en ny vän i jämnårige Jum-Jum.

Mio, min Mio är dramatiserad av Kristina Lugn och regisserad av Dennis Sandin. Spelas till 21 januari 2016.

Läs mer om Mio, min Mio


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se