Hoppa till sidinnehållet

Valet av barnmorska är viktigt för Alexandra Petkovic och Luis Sosa som Leva i Skåne träffade tio dagar innan beräknad nedkomst.

Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson

VÅRDVAL

Du väljer själv den vårdgivare eller mottagning du vill gå till, var som helst i regionen, och du kan byta när du vill. BVC (barnavårdscentral) och barnmorskemottagning (när du är gravid) är exempel på val du gör för en längre tid.

"Viktigt att få välja själv - det gäller ju ens barn"

 • Text: Åsa Lempert 0 min lästid

Vissa val känns extra viktiga – som valet av barnmorska när man väntar sitt första barn. – Det är jättesvårt att veta vad man ska göra och hur man vill ha det, säger Alexandra Petkovic.

Leva i Skåne träffar henne tillsammans med sambon Luis Sosa i parets hem i Malmö. På golvet står en helt ny barnvagnsbädd och en bilbarnstol, och på husets övervåning väntar en inredd barnkammare. Om tio dagar beräknas deras flicka födas.

– Det är väldigt spännande och väldigt nytt, och hon blir en stor och välkommen omställning i våra liv, säger Alexandra Petkovic. Valet av barnmorskemottagning var viktigt för paret Petkovic-Sosa.

– Ja, jag tycker att det är viktigt att få välja själv – det är ju ens barn det handlar om, det viktigaste man har, säger Alexandra Petkovic och fortsätter:

– Då är det viktigt att det finns alternativ, att jag kan hitta något som passar mig. Dessutom tror jag att lite konkurrens mellan den privata och offentliga vården utvecklar utbudet. Valet diskuterade hon noga med sin sambo innan hon bestämde sig.

– Vi vill att Alexandra ska få träffa samma barnmorska varje gång och försäkrade oss om det. Sedan 4 juni kan man jämföra barnmorskemottagningar i tjänsten Hitta och jämför vård på 1177.se.

– Hade det gått tidigare så hade jag absolut kunnat tänka mig att använda den tjänsten, säger Alexandra Petkovic.

Hur valde du barnmorska?
– Jag kollade på nätet och hittade Mama Mia och tyckte att det verkade så mysigt och personligt – inte så sjukhusaktigt. Jag är jättenöjd med mitt val, och kommer självklart att fortsätta att gå dit även när min dotter är född. Men om jag valt något annat och vore missnöjd skulle jag nog jämföra lite mer vid ett nytt val. ∎


Hitta och jämför vård på 1177.se

Du som bor i Skåne kan själv göra flera olika val när det gäller din egen hälsa och vård. På 1177.se kan du hitta och jämföra vård. Nu går det även att jämföra gråstarrsmottagningar, barnmorskemottagningar eller barnavårdscentraler. Möjligheten att hitta och jämföra vård på 1177.se finns för att du enklare ska kunna hitta och ta kontakt med din mottagning. Eller för att du ska kunna bestämma dig för vilken mottagning du vill tillhöra eller gå till. Detta förenklar kontakten med vården – och ger dig både valfrihet och överblick av utbudet.

Du kan jämföra hur lätt det är att komma i kontakt med och få läkartider på vårdcentraler och se kvalitetsomdömen från patienter för de vårdcentraler, barnavårdscentraler och barnmorskemottagningar som finns med. Det går också att söka efter en mottagning nära dig eller som har öppet just nu. Nya vårdmottagningar tillkommer allt eftersom. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se