Hoppa till sidinnehållet

Rebecka använde droger för att dämpa på sin ångest, men drogerna höll på att kosta henne livet. Via ungdomsmottagningen kom hon i kontakt med Maria Malmö som hjälpte henne ur missbruket. Rebecka heter egentligen någonting annat.

Foto: Klas Andersson

Christina Folke har jobbat på Maria Malmö i tio år som behandlare och sjuksköterska. ”Vi pratade lite på telefon och bestämde sen att Rebecka skulle komma hit på ett informationssamtal.”

Foto: Klas Andersson

Survivalkid är en sajt för barn nära psykisk ohälsa.

”Varje vecka kommer jag hit och kan få prata”

 • Text: Anders Behrmann 0 min lästid

Ångesten och ensamheten drev Rebecka in i missbruket. Det blev bara värre och värre tills den dag då hon knackade på dörren på Maria Malmö. – För första gången någonsin känner jag att jag är på rätt väg.

Redan under de första åren på högstadiet kände Rebecka av ångesten. Hon, som alltid hade varit duktig i skolan och som alltid klarat sig själv väldigt bra, började tappa greppet om tillvaron och i skolan gick allting trögt. Rebecka bodde ensam med sin mamma, men mamman jobbade så mycket att det fanns ingen tid eller ork för stöd hemifrån.
Åren gick, ångesten tilltog och när Rebecka var sjutton år började hon med subutex – ett starkt beroendeframkallande läkemedel som används för att behandla heroinister. Subutex är också kraftigt smärtstillande och har en ångestdämpande effekt – just den effekt Rebecka behövde.
– Men jag ville hela tiden sluta. Jag äcklades av mitt eget beteende och skämdes, berättar Rebecka.

Hon sökte hjälp på vårdcentralen på orten hon bodde, och fick träffa en kurator en gång i månaden, som hon upplevde inte förstod hennes problem.
– Vi pratade mest om en ätstörning jag haft tidigare men som inte var ett problem längre. Så jag slutade gå dit.
Förra sommaren flyttade Rebecka och hennes mamma till Malmö och det var då det började gå riktigt illa. Rebecka började med heroin och hennes missbruk blev allt tyngre.
– Om jag hade känt mig ensam förut så blev det ännu värre här. Jag kände ingen och det enda jag hade var drogerna. Jag gömde mig för mamma, så hon visste ingenting.

Efter en överdos förra julen bestämde hon sig. Det fick vara nog.
– Jag gick till ungdomsmottagningen för att jag trodde att jag fått hepatit. Och när jag väl var där fick jag hjälp med kontakt till Maria Malmö.
Christina Folke har jobbat på Maria Malmö i tio år som behandlare och sjuksköterska. Hon var den som ringde upp Rebecka.
– Vi pratade lite på telefon och bestämde sen att hon skulle komma hit på ett informationssamtal. Hon var så försiktig och ödmjuk när hon satt här framför mig och undrade om hon kunde bli inskriven. Jag förklarade för henne att här är alla välkomna och att det var helt hennes eget beslut.

Idag är Rebecka 21 år gammal och har varit drogfri sedan i maj. Hon bor tillsammans med en kille och har anmält sig hos arbetsför- medlingen. Pojkvännen har lärt henne att spela bas – och hon lagar mat hemma.
– Jag har fått så mycket hjälp av Christina och Maria Malmö. Jag har fått antidepressiva tabletter av läkaren som hjälper mot ångesten och varje vecka kommer jag hit och kan få prata.
Drömmen är att börja plugga och bli journalist.
– Jag vet att jag är bättre än så här.

Rebecka heter egentligen något annat.


Här söker du hjälp

Prata med din läkare som kan ställa en diagnos och ge dig remiss till specialister. På en del vårdcentraler finns det dessutom KBT-terapeuter som kan hjälpa dig.

1177
Ring och prata med en sjuksköterska. De kan oftast bedöma om du ska ta dig vidare och hjälpa dig till rätt ställe.

SPECIALISTVÅRD
Det finns öppna mottagningar runtom i Skåne dit du kan gå på egen hand – en så kallad egenremiss.

PSYKAKUTEN
Om du har oerhört svår ångest, mörka tankar och tankar om självmord. Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad har dygnet runt-öppna akutmottagningar för vuxna.

EN VÄG IN
020-51 20 20 är ett nummer för Skåne som du upp till 18 år (även anhörig, skolpersonal och så vidare) kan ringa för rådgivning, stöd, kontakt och nyanmälan gällande barn och ungas psykiska hälsa.

Se filmen till vänster om En väg in.


Sajt för barn nära psykisk ohälsa

barn och ungdomar mellan 12 och 20 år som har en förälder med psykisk ohälsa och/eller ett missbruk kan nu få stöd via nätet. På webbplatsen survivalkid.se går det att chatta med andra i samma situation, mejla med en rådgivare och hitta information om psykiska sjukdomar. Sidan riktar sig även till den som har ett syskon eller en kompis som mår dåligt. Survivalkid.se har utvecklats av Psykiatri Skåne och alla rådgivare har utbildats i att ha kontakt med barn och unga via nätet. Den som vill använda sidan får vara helt anonym.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se