Hoppa till sidinnehållet

Det finns massor med saker du kan påverka som patient i Region Skåne. Vi listar sju av dem.

Foto: SXC

Vårdtagare - utnyttja din makt

 • Text: Mirijam Geyerhofer 0 min lästid

Som patient har du ett större inflytande över din vård än någonsin, bland annat genom den nya patientlagen som trädde i kraft i januari i år.   Här är sju punkter med tips som kan underlätta för dig i din vårdvardag.

1. Vården kan koppla ihop dina journaler – om du vill

Sammanhållen journalföring är praktiskt. Det innebär att vårdpersonal enkelt kan få tillgång till information om utredningar, sjukdomar och behandlingar från sjukhus, vårdcentralers och enstaka kommuners journaler ifrån hela Sverige. Endast personal med rätt behörighet får läsa i journalerna och det sker först efter ditt godkännande. Om du inte vill ge tillgång till dina journaler, se punkt 2.

2. Du kan spärra information i din journal

Vill du inte att dina journaler ska finnas tillgängliga så kan du enkelt spärra dina uppgifter. Läs mer om hur du gör på www.1177.se/Skane/Regler-och-rattigheter/­Patientjournalen.

3. Du kan läsa din ­journal ­hemifrån

Vad sa läkaren egentligen? Via e-tjänsterna på 1177.se kan du läsa och skriva ut delar av din journal från de flesta olika möten du haft med vården eller från den tid du varit inlagd på en vårdavdelning. Du kan i lugn och ro hemma gå igenom vad ni pratade om. Inom kort kommer även delar av dina undersökningsresultat och din journal från psykiatrin att visas medan mödrahälsovård och förlossningsvård dröjer lite till. Det som ännu inte visas i din digitala journal går naturligtvis att beställa i pappersformat via Regionarkivet och samma gäller för dig som vill läsa hela din journal. Läs mer om hur du går tillväga på 1177.se.

4. Du ska förstå ­informationen du får

Ibland kan det finnas behov av tolk eller extra skriftlig information för att fullt ut förstå vilken vård som kan erbjudas. Förutom att få information om din sjukdom och behandling ska du också bli informerad om exempelvis hur länge du behöver vänta på din vård, få information om eventu­ella komplikationer som kan uppstå eller vilka möjligheter du har att söka vård utomlands.

5. Du får själv ­välja var du vill söka vård

Oavsett var du bor ska du kunna välja var du vill söka vård, både inom och utanför ditt landsting. Detta gäller inom öppenvården, alltså all vård där du inte blir ­inlagd, till exempel besök på vårdcentral eller på öppen specialistvårdsmottagning. Så länge vården är finansierad av landstinget spelar det ingen roll om vårdgivaren är privat eller offentlig. Du betalar samma patientavgift som de andra i landstinget.

Om du har en allvarlig eller livshotande sjukdom eller skada har du rätt till en ny medicinsk bedömning, ett utlåtande från en annan läkare i ditt eget ­eller i ett annat landsting, en ­second opinion.

6. Du kan själv skriva en ­remiss

Egenanmälan, egenremiss eller egen vårdbegäran. Ja, det är tre ord för samma sak – att du själv söker vård hos hos en specialist­läkare. Detta kan du använda dig av i de fall det inte finns krav på att din vårdmottagning ska skicka en remiss. Då skriver du själv ner varför du vill ha vård och skickar det till mottagningen som bedömer om de ska skicka dig en kallelse.

7. Du har full koll på dina ­läkemedel

Via e-tjänsterna på 1177.se kan du förnya recept, se status på ditt högkostnadsskydd och hålla koll på vilka läkemedel du har hämtat ut de senaste 15 månaderna. Du kommer åt dina e-tjänster med hjälp av antingen e-legitimation, mobilt bank-ID eller lösenord och sms.

All information om detta finns på 1177.se.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se