Hoppa till sidinnehållet
Gratis hästskjuts skapar julstämning i Lund. Foto: Lena Birgersson
Med Jojokortet kan du köpa biljett till Skånetrafikens alla trafikslag. Foto: Sk
Pågatåget är ofta ett bra alternativ för dig som vill resa till eller från en mindre station. Foto: Karl-johan Hjertström

Upptäck julens Skåne

 • 0 min lästid

Varför inte höja stämningen inför jul med en mysig utflykt?
Här är tre trevliga restips.


Julstämning i Lund
Thomanders jul fyller Lunds stadskärna med julstämning och aktiviteter. I år är det mattema i julbodarna på Stortorget där man hittar skånska juldelikatesser från småskaliga producenter. Tomtemor och tomtefar finns på plats och det bjuds på gratis hästskjuts och utomhusteatern Von Jönsson får fisk. Hela programmet hittar du på thomandersjul.se.

Shoppa i Lilla Paris
Ett stämningsfullt shoppingnäste är Kristianstad, som med sina boulevarder och kullerstensgator dragit på sig smeknamnet Lilla Paris. Ta tåget hit och klara av julklappsbestyren i den butikstäta och mysiga stadskärnan med ungefär 250 butiker.

Äventyrsbada i Ystad
Sugen på en mindre konsumtionsinriktad och mer aktiv utflykt? Åk till Ystad och testa det nyöppnade badhuset i Ystad Arena. Här är det öppet alla dagar om året och i familjebadet finns gott om äventyr för stora och små. Förutom två vattenrutschbanor finns strömkanal, klättervägg, varmpool, lagun och barnbassäng.

Fler juliga och vintriga tips hittar du här: visitskane.com


SÅ RESER DU MED SKÅNETRAFIKEN

Buss och tåg Gröna stadsbussar kör inom staden, gula regionbussar kör mellan orter. Pågatåg kör inom Skåne och stannar ofta på de mindre stationerna, medan Öresundståg kör längre sträckor, till grannlänen och till Danmark. Krösatågen kör från Hässelholm till Växjö.

Smartaste resan Tider och snabbaste väg för din resa hittar du i Reseplaneraren på skanetrafiken.se eller i Skånetrafikens app för Iphone och Android. På skanetrafiken.se hittar du även tidtabeller och vad resan kostar. Och i appen kan du köpa biljett för din resa.

Köpa biljett På regionbuss köper du biljett med Jojo-kort eller bankkort. På stadsbuss med Jojo-kort. Ska du åka tåg köper du biljett i biljettautomaten med bankkort eller Jojo-kort innan du hoppar på tåget. Du kan också köpa biljett i Skånetrafikens app och inom stadszonerna även med SMS­-biljett. Det går inte att betala med kontanter ombord på bussar och tåg.

Personlig service Skånetrafiken har två kundcenter i Malmö, ett i vardera Kristianstad, Helsingborg och Lund, samt ett 30-tal serviceombud där du kan köpa och ladda Jojo-kort. Dessutom finns en mängd ombud runt om i Skåne som säljer Jojo-kort förladdade med 50 eller 200 kronor.

På skanetrafiken.se kan du hitta ditt närmaste köpställe för Jojo-kort, köpa Jojo-kort, ladda Jojo-kort med reskassa, se saldot på det och läsa mer om vilken typ av biljettlösning som passar dig. Du kan också ringa Skånetrafikens kundtjänst på 0771-77 77 77 för att få veta mer.

Färdtjänst och sjukresor För dig som har svårt att resa med tåg och buss finns serviceresor, det vill säga färdtjänst och sjukresor.

I 23 av Skånes 33 kommuner är färdtjänsten Skånetrafikens ansvar. Det betyder att man ansöker om färdtjänst hos Skånetrafiken, bokar sin resa på samma nummer oavsett resans typ, och får en faktura varje månad. Avgifter och regler är gemensamma i dessa kommuner.∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se