Hoppa till sidinnehållet

Richard Laurits, Annica Carnbring Belfrage och Martin Bråkenhielm.

Foto: Klas Andersson

Richard Laurits, en av upphovsmännen till eDiabeat, har själv diabetes.

Foto: Klas Andersson

eDiabeat.

Foto: Klas Andersson

FAKTA

eDiabeat är en webbaserad interatkiv applikation som via KBT – kognitiv beteendeterapi – och spelmekanismer kan skapa engagemang och en hållbar livsföring för diabetiker.

Foto: Klas Andersson

Tekniken sporrar till bättre hälsa

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid

Tänk dig att du har diabetes. Och att du var som helst med en app i din telefon, hemma framför datorn, eller i soffan med surfplattan – med hjälp av några klick – får bättre koll på din hälsosituation. Samtidigt sporrar du dig själv, får personlig feedback, och har lite roligt på köpet.

Detta är grundtanken i applikationen eDiabeat, vinnare i kategorin Människa & Samhälle i affärsidéutvecklingstävlingen Venture Cups Sverigefinal 2014. Målet är att skapa hållbar livsstil och bättre livskvalitet hos personer med diabetes med hjälp av kognitiv beteendeterapi, spelifiering och sociala medier. eDiabeat tar hjälp av de kraftfulla elementen som finns i spel och använder dem för att motivera till en bättre hälsa.

– Med hjälp av engagemang och utmaningar ska det bli roligt att förändra sitt beteende. Om du får bättre poäng på en quiz så uppmuntras du att fortsätta. Tidigare fanns det bara envägskommunikation, råd och fakta, det här ska du göra, det här ska du inte göra. Med eDiabeat skräddarsys programmet efter dina behov – du matar in hälsouppgifter när du börjar – och anpassar sig efter de förändringar du gör under resans gång. Dessutom kan du kommunicera med andra användare, utbyta idéer och utmana, säger Richard Laurits från eDiabeat.

Bakom initiativet står civilekonomen Richard Laurits, beteendevetaren Annica Carnbring Belfrage och IT-serviceentreprenören Martin Bråkenhielm. De möttes hos Mobile Heights Business Center och har precis flyttat in hos företagsinkubatorn MINC i Malmö. Richard Laurits har själv diabetes.

– Jag fick diabetes när jag var nio år och under 20 års tid har jag känt att det finns en hel del områden där saker skulle kunna förbättras, både för mig själv och för min familj. Under samma period som tekniken och medicinen utvecklats har resurserna per patient sjunkit.

– Jag har gått från att ta 10–15 sprutor varje dag till att ha en automatisk insulinpump och en blåtandsmätare som mäter mitt blodsocker, samtidigt behöver jag ägna mindre tid åt att träffa läkare och sjuksköterskor. Annica Carnbring Belfrage och Richard Laurits har intervjuat vårdpersonal i Sverige, Tyskland och USA och sett att det finns ett stort behov hos dem att effektivisera sitt arbete.

Det blir roligt att förändra sitt beteende.

– Kunskap är den viktigaste biten. Har du som diabetiker en mer aktiv roll så blir du tryggare. Det finns vissa faktorer som är viktiga hos en diabetiker – kost, stresshantering, motion och sömn. Om du lär dig hur de interagerar med varandra så går de också att påverka. Ett stabilare blodsocker skjuter komplikationer på framtiden och kan till och med förhindra dem. Programmet ska även gå att synka mot motionsappar som till exempel Runkeeper, säger hon.

– Genom eDiabeat kan vi hjälpa personer med diabetes att skapa en livsstilsförändring till det bättre. eDiabeat testar applikationen tillsammans med Mona Landin-Olsson, professor och överläkare i endokrinologi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, och den första versionen av programmet kommer på svenska i höst. Bolaget arbetar även mot den globala marknaden och ser eDiabeat som ett sätt att ta svensk forskning och kunskap kring diabetes vidare ut i världen. Inte minst när det gäller de ökande diabetessiffrorna i utvecklingsländerna.

– Vår tjänst är till för att göra livet bättre för individen med diabetes, avslutar Martin Bråkenhielm. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se