Hoppa till sidinnehållet

Moderna tekniska lösningar kan avlasta sjukvården och låta en del patienter ta hand om sin egen vård hemifrån.

Foto: SXC

Teknik lyfter vård - och näringsliv

 • Text: Anders Behrmann 0 min lästid Tema: Sjukvårdens utmaningar

​En liten kamera – kopplad till en mobiltelefon – som kan ta en bild på din ögonbotten och skicka till din läkare. Det är ett av många exempel på hur sjukvården skulle kunna ta nytta av näringsliv och forskning för att genom icke-traditionella metoder behandla eller undersöka patienter som väntar.

Att skånsk hälso- och sjukvård går igenom stora förändringar är inget nytt. De stora sjukhusen byggs om och renoveras, nya tekniker och arbetssätt ska tas i bruk och det traditionella sättet att ta emot patienter behöver ses över.

Att låta det privata näringslivet vara med och utveckla vården och ta del i behandlingar och mötet med patienten, är en del av tänket kring triple helix-perspektivet där sjukvård, akademi och näringsliv samverkar och drar nytta av varandra. Sjukvården behöver räcka upp handen för att ropa efter hjälp och berätta vilka behov man har och näringslivet kan vara med och bygga lösningar som matchar behoven, kanske på helt nya och innovativa sätt.

– Då kan företagen få ta del av de 29 miljarder som regionen spenderar på sjukvård varje år, företagen kan blomstra, ge mer intäkter, mer skatt och därmed mer pengar tillbaka till sjukvården, förklarar Carina Nordqvist Falk på Region Skåne.

Regeringen har samtidigt gjort klart att den vill att lärosätena mer aktivt än idag ska arbeta för att forskningsresultaten ska komma till nytta och kunna kommersialiseras. Det finns exempelvis idag teknik där en liten kamera kopplad till en mobiltelefon kan ta bilder på ögonbotten och näthinnan. Samtidigt står patienter i kö för att få just den undersökningen gjord och om den tekniken utvecklades och kommersialiserades och kunde användas av patienten hemma eller kanske med hjälp på apoteket, kan processen ­effektiviseras.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se