Hoppa till sidinnehållet
Kati Falk. Foto: Klas Andersson
Gina Jönsson. Foto: Klas Andersson
Baraka Sebise. Foto: Klas Andersson
Sam Peterson. Foto: Klas Andersson

Skåningar som gör skillnad

 • Text: Jasna Brkic 0 min lästid Tema: Ett hållbart Skåne

Pool istället för egen bil

Kati Falk, 69 år, är psykolog och har egen firma. Hon bor i centrala Lund men arbetar på olika orter och behöver därför bil. För sju år sedan gick hon med i en bilpool.

– Det bästa är att jag slipper allt det praktiska som bilägande medför. Jag använder bil en gång i veckan. Om jag ägde bil skulle den stå still för det mesta och det är inte bra ur miljösynpunkt. Dessutom har min bilpool miljövänliga och säkra bilar. Det är finare bilar än vad jag skulle ha köpt själv, vilket mina barn uppskattar.

Hon tycker att det är väldigt enkelt att använda bilpools-bilen.

– Jag beställer oftast bilen långt i förväg via nätet och får nästan alltid samma bil. Den känns som min egen, men jag tankar väldigt sällan. Det gör man bara om det är mindre än halvfull tank kvar. Några få gånger har alla bilar varit upptagna. Då har jag vänt mig till en annan bilpool.


Köper mest begagnat

Gina Jönsson, föräldraledigt butiksbiträde, 30 år, bor i Onslunda. Hennes familj är stor, med fem barn från 11 månader till 10 år. 90 procent av kläderna hon köper är begagnade och handlas på nätet, Facebook eller på loppis.

– Det handlar först och främst om ekonomi. Livet är inte sakerna vi har utan upplevelserna vi delar. Genom att vara ekonomisk får jag pengar över att göra mer med barnen.

Favoritplagget är en nio år gammal jacka som gått vidare till en väninnas barn.

– Alla mina pojkar har använt jackan och den är lika fin idag. Det är bättre att satsa på kvalitet än billiga, dåliga nya kläder. Detsamma gäller leksaker. Kvalitet kostar, men håller.

På frågan varför det är viktigt att handla begagnat svarar hon:

–Jag förstår inte varför man ska kasta något som är helt – eller mat. Vi borde bli bättre på att uppskatta det vi har. Det är viktigt för miljön.


Hjälper nya svenskar

● Varje onsdag jobbar Baraka Sebise som frivillig rådgivare på Rådrum i Kristianstad. Det har han gjort sedan starten i september. Här får nyanlända, asylsökande och korttidsutbildade personer gratis råd om hur det svenska samhället och arbetslivet fungerar.

– Jobbet är inte svårt, jag har kunnat svara på alla frågor hittills. Det är kul att träffa människor.

Baraka Sebise, som bor i Hanaskog, kom själv till Sverige som flykting för två år sedan, från Kongo. Han flydde först till Uganda där han sökte och fick uppehållstillstånd i Sverige. Det svåraste för honom när han kom till Sverige var att lära sig svenska. Planen är att börja läsa vård och omsorgsprogrammet till hösten och att bli läkare så småningom.

– Jag vill bli läkare för att kunna hjälpa andra. I Uganda jobbade jag frivilligt som hälsoinformatör för USAID. Att hjälpa andra är en stark känsla i mig. Jag har själv fått stor hjälp. Därför vill jag kunna hjälpa andra.


Hämtar mat hos bonden

Sam Peterson, från Gärds Köpinge, 47 år, är naturpedagog och har ätit ekologiskt sedan han flyttade hemifrån i mitten på 80-talet. I somras blev han medlem i ekogården Marcello’s farm med biodynamisk odling som ligger i Ugerupsdal utanför Kristianstad.

– Både jag och familjen försöker sätta så litet avtryck på naturen som möjligt. Det var ett naturligt steg att bli medlem i gården som är ett så kallat CSA, community supported agriculture. Vi stöttar det lokala, ekologiska lantbruket med en fast månadsavgift och kan i gengäld hämta så mycket grönsaker vi behöver och nyttja deras resurser, låna maskiner till exempel.

– Det är lite som förr. Vi slipper mellanhänder och varor som skickas över hela världen. Vi vet vad vi får, mat utan gifter. Jag känner mig rik. Till det kommer den sociala biten. Vi lär oss hur man mjölksyrar grönsaker tillsammans och i höstas bjöds vi in att plocka regnbågsmorötter.∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se