Hoppa till sidinnehållet

Martina Svensson gillar att kombinera det kliniska med pedagogik.

Foto: KLAS ANDERSSON

​Sjuksköterska har blivit ett karriäryrke

 • Text: ANNA BJÄRNMARK 0 min lästid Tema: Sjukvårdens utmaningar

Legitimerade sjuksköterskor har förutsättningar att karriärklättra. Inom Region Skåne finns till exempel möjlighet att läsa till specialistsjuksköterska med bibehållen lön.

Sjuksköterskor finns på många ­platser i Region Skåne: ute i vården naturligtvis, men också som chefer, verksamhetsutvecklare och inom ­forskningen.

– Men det vanligaste klivet uppåt är att man utbildar sig till specialistsjuksköterska eller till barnmorska, ­efter att kanske ha jobbat i ett par år, säger Vivianne Sahlin, som jobbar med personalfrågor på Region Skåne.

Det råder stor brist på vissa sjuksköterskespecialiteter. För att bidra till att fler utbildar sig till dessa bristyrken underlättar Region Skåne vägen på olika sätt. Årets prioriterade områden är bland andra psykiatri, medicin och ­kirurgi, onkologi och barnmorskeyrket.

– Utbildar man sig till barnmorska eller till specialistsjuksköterska inom något av de andra områdena så har vi en utbildningsförmån. Det innebär att man läser på heltid men istället för att behöva ta studielån får 19 000 kronor i månadslön av Region Skåne.

Sjuksköterskor kan också vidareutbilda sig genom en utbildnings­anställning. Då varvas specialistutbildningsstudier på halvfart med kliniskt arbete vid en specifik avdelning eller mottagning med samma lön som tidigare. Efter utbildningen garanteras man mer kvalificerade arbetsuppgifter och en löne­förhöjning på 2 500 kronor per månad.

Under 2015 utlyser Region Skåne ­utbildningsanställningar inom medicin, kirurgi, psykiatri, onkologi, vård av äldre och akutsjukvård.

– Utmaningarna som vi står inför innebär möjligheter för alla yrkeskategorier inom vården, säger Vivianne ­Sahlin.


Hallå där…

…Martina Svensson, sjuksköterska och klinisk lärare på Klinisk Utbildningsavdelning 5, Internmedicinska kliniken, Skånes Universitetssjukhus.

Vilket är ditt uppdrag här?
– Jag är klinisk lärare, kort beskrivet så har jag det pedagogiska ansvaret här på utbildningsavdelningen. Det innebär att jag bland annat handleder de som i sin tur handleder studenterna.

Hur hamnade du här?
– Jag är sjuksköterska i grunden, och var faktiskt student här själv för tio år sedan. Jag har också jobbat som handledare här innan jag blev klinisk lärare. Från början hade jag tänkt bli barnmorska, men när jag gick sjuksköterskutbildningen så dukades det upp ett bord av alternativ som jag inte kände till sedan innan. Och sen när jag kom hit upptäckte jag hur roligt det var här med det pedagogiska tänket, och miljön här som jag gillar.

Vad är det med miljön som du gillar?
– Man utgår hela tiden från vad som är bäst för patienten, och är aldrig rädd för förändring eller förbättring. Här är ett väldigt trevligt klimat också, högt i tak. Vi samarbetar i team, vilket är drivkraften – oavsett om man är läkare eller ­sköterska så har alla lika stor del i den vård vi ger.

När i karriären tycker du att man ­borde jobba här?
– Många säger att det är bra att börja här för att sen gå vidare, men jag tycker tvärtom – här behöver man stanna, för här finns massor att lära sig. Här finns utvecklingsmöjligheter. Det är ju rätt komplext att vårda multisjuka äldre – det är en väldig utmaning, men en ­väldigt rolig sådan.

Text: ÅSA LEMPERT


Intresserad av att jobba för Region Skåne?

Läs vad några medarbetare har att säga om att jobba för regionen:
Sjuksköterskan Malin Svensson: "En bra grund att stå på" >>
Sjuksköterskan Karin Nilsson: "Jag får skratta och gråta" >>
Sjuksköterskan Maciej Zasacki: "Tryggt och omväxlande, med tusen möjligheter" >>Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se