Hoppa till sidinnehållet
Foto: Karl-johan Hjertström
Foto: Karl-johan Hjertström

FAKTA
All kollektivtrafik körs av ett stort antal trafikföretag på entreprenad på uppdrag av Skånetrafiken.
Genom att resa med buss och tåg bidrar du till minskade föroreningar. Allt fler av Skånetrafikens fordon uppfyller Naturskydds­föreningens krav för Bra Miljöval, världens tuffaste miljömärkning. Dessutom drivs Pågatågen och Öresundstågen med förnybar el.

Så reser du med Skånetrafiken

 • 0 min lästid

Nästan vart du dig i Skåne vänder ser du Skånetrafikens bussar och tåg. Men hur gör du för att börja åka? Hur köper du biljett nu när det inte går att betala med kontanter ombord? Här är en liten skola i kollektivtrafik.

Gröna stadsbussar kör inom staden, gula regionbussar kör mellan orter. Pågatåg kör inom Skåne och stannar ofta på de mindre stationerna, medan Öresundståg kör längre sträckor, till grannlänen och till Danmark. Tider och snabbaste väg för din resa hittar du i Reseplaneraren på skanetrafiken.se eller i Skånetrafikens app för Iphone och ­Android. Knappa bara in varifrån du vill resa, vart samt när du vill resa. På skanetrafiken.se hittar du även tidtabeller och vad resan kostar. Och i appen kan du dess­utom köpa biljett för den resa du sökt. Du betalar med ditt bankkort. Enkelt!

Fler sätt att köpa ­biljett
På regionbuss köper du biljett med Jojo-kort eller bankkort. På stadsbuss med Jojo-kort. Och ska du åka tåg köper du biljett i biljettautomaten med bankkort eller Jojo-kort innan du hoppar på tåget. Du kan också köpa biljett i Skånetrafikens app och inom stadszonerna även med SMS-­biljett. Det går däremot inte att betala med mynt och sedlar ombord på bussar och tåg.

Personlig service
Skånetrafiken har två kundcenter i Malmö, ett i vardera Kristianstad, Helsingborg och Lund, samt ett 30-tal ser­viceombud där du kan köpa och ladda Jojo-kort. Dessutom finns en mängd ombud runt om i Skåne som säljer Jojo Sommar (läs mer om Jojo Sommar på sidan 24) och Jojo-kort förladdade med 50 eller 200 kronor. På skanetrafiken.se kan du hitta ditt närmaste köpställe för Jojo-kort, köpa Jojo-kort, ladda Jojo-kort med res­kassa, se saldot på det och mycket mer. Klicka på fliken Jojo Online. Du kan också ringa Skånetrafikens kundtjänst på 0771-77 77 77 för att få veta mer.

Biljett eller Jojo-kort?
Det finns flera varianter av ­Jojo-kort. Är du pendlare är Jojo ­Period, ett kort som gäller i 30 ­dagar för den sträcka du ­ väljer, mest prisvärt. Reser du bara ­ibland kan du köpa Jojo Mini (kan laddas med minst 50 kronor) eller Jojo Reskassa (laddas med minst 200 kronor och som ger dig 20 procents rabatt när du betalar med det).

Har du svårt att resa själv?
För dig som har svårt att resa med tåg och buss finns serviceresor, det vill säga färdtjänst och sjukresor. I 23 av Skånes 33 kommuner är ­färdtjänsten Skånetrafikens ansvar. Det betyder att man ansöker om färdtjänst hos Skånetrafiken, bokar sin resa på samma nummer oavsett ­resans typ, och får en faktura varje månad. Avgifter och regler är ­gemensamma i dessa kommuner.

Nyhet: Företagslösningar
Vill du minska resekostnader och miljöpåverkan för ­företaget du jobbar på? Det finns två smidiga Jojo-­lösningar för företag – Jojo FöretagFlex och Jojo Företag365. Båda innebär enkel administration via webben och betalning via faktura.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se