Hoppa till sidinnehållet
Jens Åkergren slapp vänta på sin starroperation genom ett aktivt vårdval. När den privata vårdgivaren fick hans remiss kunde han opereras redan nästa dag. Foto: Peter Kroon
Foto: Peter Kroon

Operation ögonböj

 • Text: Ewa Astly 0 min lästid

Grå starr. Det var den överraskande diagnosen när 44-årige Jens Åkergren från Åhus kom till ögonmottagningen i Kristianstad efter en tid när hans syn kraftigt försämrats. Men genom vårdvalet kunde han snabbt få båda ögonen opererade på en privat klinik.

Jens Åkergren har i många år haft problem med sina ögon. Han har irit, inflammation på regnbågshinnan, och har behandlats med kortison­droppar under många år.

– Det är nog anledningen till att jag fick gråstarr redan nu. Det är ju annars något som främst drabbar människor över 65, säger Jens Åkergren när vi träffas i lunchpausen på hans jobb.

Han arbetar som kurator på Centralsjukhuset Kristianstad. Gråstarren blev så svår att han var tvungen att sluta köra bil – synen på det ena ögat var nästan helt borta. Vardagen blev besvärlig.

Efter besöket hos ögonläkaren väntade Jens Åkergren på kallelse till förundersökning. Men veckorna gick.

– Efter fem–sex veckor tappade jag tålamodet och ringde upp. Av samtalet drog jag slutsatsen att det gott kunde dröja fram till ­sommaren innan det var min tur. Men så informerades jag om att jag kunde vända mig till en privat vårdgivare genom det fria vård­valet.

Efter att de hade fått min remiss fick jag operationstid ­dagen efter

En kollega till Jens tipsade om att det nyligen öppnat en privat ögonklinik i Kristianstad, Axxess Medica. Den var godkänd av Region Skåne och ingick i vårdvalet.

– Efter att de hade fått min ­remiss från ögonkliniken på Centralsjukhuset ­Kristianstad fick jag operationstid dagen efter. Det andra ögat gjordes två veckor senare. Själva operationen tog bara tio minuter med hjälp av laser, och det enda Jens Åkergren var ­tvungen att tänka på efteråt var att undvika tunga lyft.

– Jag har fyra barn varav ­tvillingar på tre år, så det var lite svårt, säger han. Innan operationerna ­kände Jens Åkergren inte till möjlig­heten att få starroperationer ­genom vårdvalet trots att han själv arbetar inom vården.

– Jag tror att det är många som inte känner till det fria vårdvalet. Men när jag väl fick reda på det var det lätt att hitta vidare genom Region Skånes sajt på nätet. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se