Hoppa till sidinnehållet

Med hjälp av en mobilapp kan psykiatrin undersöka hur barn mår efter utskrivning.

Foto: SHUTTERSTOCK

Getingstick kan mildras med kyla.

Foto: SHUTTERSTOCK

Nyheter om vård

 • 0 min lästid

Blå app ska hjälpa barn och ungdomar

Hur mår barn och ungdomar efter att de skrivits ut från Barnpsykiatriska akut­avdelningen i Malmö? Det ska nu under­sökas med hjälp av projektet Blå appen.

Syftet med appen är att undersöka om ungdomarna mår bättre över tid av att få en kontinuerlig uppföljning även efter att de skrivits ut från avdelningen.

Projektet startar nu i sommar och tanken är att ungdomarna ska börja använda Blå appen redan när de är inlagda för att kunna värdera hur de mår under tiden de är där, och sedan fortsätta hemifrån varannan vecka efter utskrivning, med hjälp av mobilen eller surfplattan. Ungdomarna kommer att få kontinuerlig feedback i appen under tolv månader, och sedan ska uppgifterna utvärderas.

Namnet på appen syftar både till den depressiva färgen blå men också till hopp, och förhoppningen med projektet är att kunna kartlägga de inlagda patienters psykiska mående och utifrån detta sedan kunna bedöma värdet av de olika behandlingsinsatserna som gjorts. Projektet har initierats av Sophia Eberhard och Björn Axel Johansson, båda överläkare vid BUP Akut, och Kristian Hansson som är ­psykolog på avdelningen.


Våga berätta – för barn som mår dåligt

Nu finns det en interaktiv sida för barn på 1177.se. Där kan barnen klicka sig runt och läsa mer om hur det går att prata om och lösa problem som uppstår i skolan, hos familjen och bland kompisar.Det går även att få texterna upplästa för sig. Materialet är framtaget och faktagranskat i samarbete med bland annat skolkurator, specialläkare, barnläkare och barnsjuksköterska. Gå in på 1177.se och sök på Våga berätta för att läsa mer.


Ta fighten mot insekterna

Geting- och bistick
Smärtan kan lindras med hjälp av kyla. ­Alsolsprit eller asolgel, kylbalsam eller lokalbedövande salva kan hjälpa på klåda och sveda. Den som får en kraftig svullnad på stickstället ska kontakta vården. Om du blir stucken i munnen, på halsen eller i ansiktet kan du få svårigheter att andas. Ring 112 ­eller sök hjälp snabbt på vårdcentral eller sjukhus.

Fästingar
Om man hittar en fästing på kroppen ska den tas bort så fort som möjligt. Använd en pincett eller en fästingborttagare som finns att köpa på apotek. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Om man efter en vecka fortfarande har en rodnad där fästingen suttit ska man kontakta vårdcentralen. Om man en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner sig illamående, är ovanligt trött eller har muskelvärk ska man också kontakta vårdcentralen.

Myggbett
Du kan lindra besvären genom att smörja in stickstället med kylbalsam, alsolsprit ­eller alsolgel. Kallt vatten eller is kan också lindra. Om det kliar mycket kan du stryka på receptfri hydrokortisonkräm. Det går också att använda receptfritt läkemedel med antihistamin.

Källa: 1177


Tandvärk på helgen? Ring jouren!

Under vardagar är det lätt att få tandvård, det är bara att ringa sin tandläkare eller leta reda på närmsta tandvårdsmottagning. På helgen är det lite svårare, men nu finns det ett nytt nummer du kan ringa om du är i behov av akut tandvård på lördagar, söndagar, helgdagar och helgaftnar. Numret är 0771-160 170 och dit kan du ringa för att få reda på vilka tandläkare som har helgjour. Om även jouren är stängd går det bra att ringa 1177 för rådgivning.


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se