Hoppa till sidinnehållet
Foto: Klas Andersson

På Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö finns numera en kvälls- och helgmottagning vägg i vägg med akuten.

Foto: Klas Andersson

Nya grepp på SUS

 • Text: Nina Eggerth 0 min lästid

Också i Malmö och Lund har öppenvårdens akutuppdrag lett till förändringar. I slutet av förra året öppnade Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö en kvälls- och helgmottagning vägg i vägg med akuten.

Det har gått jättebra. Vi tar hand om våra öppenvårdspatienter, och de svårt och medelsvårt sjuka patienterna kan få full uppmärksamhet på ­akutkliniken, säger Marie Olsson, verksamhetschef på Vårdcentralen Södervärn som står för mottagningen.

Hon är mycket nöjd med hur det har fungerat. När patienterna ringer till sin vanliga vårdcentral på kvällar och helger så kopplas de automatiskt till kvälls- och helgmottagningen. Förutom den nyöppnade mottagningen vid universitetssjuk­huset finns sedan tidigare en kvälls- och helgöppen vårdcentral, Granen, vid Värnhemstorget i Malmö. Den är dock inte öppen på kvällar och helger under sommaren. Då hänvisas all öppenvårdsverksamhet på kvällar och helger i Malmö till öppenvårds­akuten i sjukhusets lokaler.

En annan nyhet som minskat trycket på akuten i Malmö är Ämma – Äldre i Malmö Mobilt Akutteam. Ämma hjälper äldre människor i hemmet istället för att de måste söka vård på akutmottagningen.

– Kommunen, sjukhuset och öppenvården jobbar tillsammans. Teamet består av läkare, sjuk­sköterskor, biståndshandläggare och arbetsterapeut. Efter sommaren kommer det att finnas två team, berättar Marie Olsson.

För att komma i kontakt med Ämma ska man vara inskriven i hemsjukvården eller ha insatser enligt socialtjänstlagen, SOL, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Kontakten kan också gå via vårdcentralen eller akuten.

Också på SUS i Lund har ­öppenvården och akuten kommit närmare varandra. I början av maj öppnade Vårdcentralen ­Getingen under patienthotellet på sjukhusområdet. Getingen har kvälls- och helgöppet och samarbetar med akuten på ett ­liknande sätt som i Malmö. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se