Hoppa till sidinnehållet
Mobila ungdomsmottagningen på plats i Sjöbo. Foto: Klas Andersson
Patrick Nielsen, vice ordförande i Ungdomsrådet i Sjöbo. Foto: Klas Andersson
I mobila ungdomsmottagningen kan Sjöbos ungdomar hämta färggranna kondomer gratis. Foto: Klas Andersson
"Vi ville ha en central plats som samtidigt inte ligger alldeles öppet", säger barnmorskan Elisabeth Eliasson, till vänster. Här tillsammans med Anna Hagander, också barnmorska. Foto: Klas Andersson
När den rullande ungdomsmottagningen är på en ort så besöker personalen samtidigt skolorna där. Foto: Klas Andersson
UNGDOMSMOTTAGNINGEN
Den mobila ungdomsmottagningen står på Hotellgatan i Sjöbo på onsdagar, på Stora torget i Skurup på tisdagar och på Trädgårdsgatan i Svedala på torsdagar. Öppettiderna är mellan klockan 08 och 16.30 - förutom i Skurup där den stänger redan klockan 16.
Mer information: umo.se och umskane.se - här kan du också boka tid.

Mobil mottagning

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid

Kondomer, regnbågsflaggor och samtal. I oktober lanserade Region Skåne Sveriges första fullt utrustade ungdomsmottagning på hjul. Premiärturen gick till Sjöbo där ortens ungdomsråd kämpat för en egen ungdomsmottagning i fyra år.

Lastbilen i starka färger syns lång väg där den står uppställd på stödben inte långt från busstationen. Löven virvlar runt i blåsten och regnet öser ner när vi kliver uppför metalltrappan till mottagningen. Väl inomhus är det ombonat.

Patrick Nielsen från Ungdområdet i Sjöbo började kämpa för en lokal ungdomsmottagning på orten redan för fyra år sedan.

Från början var målet en fast lokal men nu tycker han att mottagningen på hjul är en ännu bättre lösning. Hans vision är att den ska bli ett välbesökt ställe som gynnar ungdomarna i kommunen. Hit kan unga mellan 12 och 23 år komma för att beställa tid eller hämta ut kondomer, men det går också att boka tid direkt på nätet.

– Vi tog upp frågan om en ungdomsmottagning när rapporter från Folkhälsorådet visade att Sjöbo låg högt i statistiken när det gällde antalet tonårsaborter och klamydiafall. Närmsta ungdomsmottagning ligger i Ystad. Det är en bit att åka och det är inte alla som har den möjligheten, berättar han.

Ungdomsmottagningen har ett uppdrag från Region Skåne att öka tillgängligheten, att komma ut till orter där det inte finns någon mottagning sedan tidigare. Det första besökaren möts av är ett luftigt väntrum med soffa, kafébord och mjuka puffar på golvet. Väggarna är vita men varieras med tapeter i starka färger. Det finns tre besöksrum – inklusive ett med gynekologstol, personalrum, kök och toalett.

Planlösning och inredning är uttänkt ner i minsta detalj, när dagen är slut packas möblerna i väntrummet ihop och hela lastbilen trycks ihop med hjälp av hydraulteknik – lite som när Kalle Anka åker på semester i sin husvagn på julafton.

– Det finns inget liknande i Sverige och det är väldigt roligt att få vara med och skapa något annorlunda. Och kan man få ner statistiken är det värt väldigt mycket, säger 18-årige Patrick Nielsen.

Skålar fyllda med kondomer i alla möjliga smaker och färger – inklusive självlysande – står på bordet och en gardin av färgglada kondomförpackningar hänger i ena änden av väntrummet. Radion spelar Katy Perry och barnmorskorna Elisabeth Eliasson och Anna Hagander, sjuksköterskan Manuel Ek och kuratorn Anna Båfält arbetar med att få alla inventarier på plats innan premiärpatienterna kommer.

Ungdomsmottagningen på hjul ersätter de tillfälliga mottagningar som funnits i Sjöbo, Skurup och Svedala i ett år. Mottagningen kommer att ha öppet samma dagar på de olika orterna som tidigare – Skurup på tisdagar, Sjöbo på onsdagar och Svedala på torsdagar. Dessutom finns en fast lokal i Vellinge måndagar och fredagar.

– Lastbilen är också ett sätt att testa något nytt. I stället för att ha en mottagning som annars står tom fyra dagar av fem så flyttar vi runt den i stället. Här har vi en funktionell mottagning. Även om den är liten så är den utformad för att passa oss och vara praktisk, säger barnmorskan Elisabeth Eliasson och kuratorn Anna Båfält håller med.

På ungdomsmottagningen jobbar barnmorska, sjuksköterska och kurator – alla specialiserade på ungdomar.

Varje ungdomsmottagning i Skåne har en manlig sjuksköterska som inriktar sig mot killarna.

– Det jag gör i mitt rum är egentligen samma sak som barnmorskan, den enda skillnaden är att jag inte behöver en gynekologstol för mina undersökningar. Jag gör tester, har samtal, sköter behandlingar och smittspårning, berättar sjuksköterskan Manuel Ek.

Att lastbilen inte står i närheten av de vanliga vårdcentralerna på de här mindre orterna är också viktigt – man ska inte behöva träffa på sin granne eller mammas kompis när man kommer hit.∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se