Hoppa till sidinnehållet

På slätten utanför Lund byggs två enorma forskningsanläggningar: MAX IV (den cirkulära byggnaden överst) och ESS (nedtill).

Foto: ESS

Olivier Balmes sysslar med grundforskning inom katalys. Förenklat kan man säga att han tittar på hur katalysatorn i en bil fungerar, hur bränsleceller fungerar, eller på hur man kan göra plast, bensin, lösningsmedel, gödsel osv av olja och naturgas.

Foto: KLAS ANDERSSON

Maxat ljus drar fokus till Skåne

 • Text: Anders Behrmann 0 min lästid

Utvändigt ser allt nästan klart ut. Men invändigt återstår ett års arbete innan MAX IV kan invigas i juni 2016. Den gigantiska byggnaden kommer att ge forskning i världsklass.

Många har sett den gigantiska runda byggnaden på slätten strax norr om Lund.

Men långt från alla har förstått att det är en forskninganläggning som kommer att locka forskare och företag från hela världen: MAX IV.

– Den stråle med röntgenljus som vi kan producera i den stora ringen kommer att vara starkare, mer väldefinierad och exakt än någon annanstans i världen, förklarar Olivier Balmes som själv är forskare på nuvarande MAX-lab och är med och bygger upp anläggningen.

– Biologiforskare kommer till exempel kunna få fram nya mediciner eftersom de kan se mycket snabbare och mer detaljerat hur ämnena i medicinerna är uppbyggda och interagerar med kroppens byggnadsdelar.

2016 kommer MAX IV att börja användas, men det kommer att byggas vidare under minst tio år. Samtidigt byggs ESS precis intill. Även där kommer man att producera kärnpartiklar. Skillnaderna är dock stora: MAX IV är ett nationellt centrum med bland annat Lunds universitet och Region Skåne som ”ägare” och producerar röntgenljus. ESS är ett europeiskt samarbete och producerar neutroner (som också används i forskning).

Vad som förenar de två är den forskningsby som byggs upp på platsen: Science Village Scandinavia.

– Vi måste skapa en levande miljö kring anläggningarna för att locka internationella aktörer som institut och stora företag till regionen, säger Daniel Kronmann som är projektledare för smarta material hos Region Skåne och just nu fokuserar på insatser kring MAX IV och ESS.

– Vi vill locka entreprenörer som kan driva fram nya spännande lösningar utifrån existerande forskning. Och det är nyttigt för hela Skåne, ja för hela Europa.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se