Hoppa till sidinnehållet

Martin Hultén, chefsläkare för psykiatrin i Region Skåne.

Foto: Klas Andersson

Må dåligt – helt normalt

 • Text: Anders Behrmann 0 min lästid

Psykiska problem kan vara stora eller små, men gemensamt för alla situationer är att det finns hjälp. – Man ska inte skämmas för att man mår dåligt, säger chefsläkaren för psykiatrin i Region Skåne, Martin Hultén.

Varje år möter den skånska psykiatrivården runt 50 000 patienter och man gör runt en halv miljon bedömningar. Tillsammans med primärvården och andra instanser behandlar man var tjugonde skåning (fem procent) med antidepressiva mediciner.
Med andra ord: psykisk ohälsa är mycket vanligare än vad de flesta tror och depression kan faktiskt klassas som en folksjukdom.
– Det är oerhört vanligt. Nästan alla drabbas någon gång, antingen själv eller genom anhöriga, säger Martin Hultén som har jobbat inom psykiatrin i snart tjugo år.

Så vad ska man göra? Hur känner man igen en depression?
– Det finns två saker som är enkla att känna igen: Det ena är att man ältar saker om och om i sitt huvud och har svårt att släppa dåliga tankar. Det kan handla om jobbrelaterade saker eller att man ständigt går och oroar sig för sin ekonomi.
– Det andra är att man plötsligt börjar tycka att saker som alltid varit roliga inte längre är roliga. Man tappar sugen för sådant man alltid tyckt om.
Med depression följer oftast nedstämdhet och ångestkänslor och om det går riktigt långt kan självmordstankar dyka upp. Men det finns enkla medel att få stopp på den onda cirkeln. Man måste inte skriva in sig på psykakuten eller betala tusentals kronor för en privat terapeut.
– Gå till vårdcentralen och prata med din läkare, säger Martin Hultén.
– Allmänläkarna har en gedigen psykiatrisk utbildning och de kan hjälpa väldigt mycket. Om dina besvär är svåra kan du få remiss till specialistvården.

Ett annat alternativ är att ringa till 1177 för rådgivning. Sjuksköterskorna som svarar där kan ge dig råd om småsaker, eller hjälpa dig vidare till en öppen psykiatrisk mottagning.


Här söker du hjälp

Prata med din läkare som kan ställa en diagnos och ge dig remiss till specialister. På en del vårdcentraler finns det dessutom KBT-terapeuter som kan hjälpa dig.

1177
Ring och prata med en sjuksköterska. De kan oftast bedöma om du ska ta dig vidare och hjälpa dig till rätt ställe.

SPECIALISTVÅRD
Det finns öppna mottagningar runtom i Skåne dit du kan gå på egen hand – en så kallad egenremiss.

PSYKAKUTEN
Om du har oerhört svår ångest, mörka tankar och tankar om självmord. Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad har dygnet runt-öppna akutmottagningar för vuxna.

EN VÄG IN
020-51 20 20 är ett nummer för Skåne som du upp till 18 år (även anhörig, skolpersonal och så vidare) kan ringa för rådgivning, stöd, kontakt och nyanmälan gällande barn och ungas psykiska hälsa.

Se filmen till vänster om En väg in.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se