Hoppa till sidinnehållet

Martina Mijatovic och André Andersson arbetar med frågor kring ungdomsarbetslöshet i projektet Ung analys i Bromölla. Tidigare gar de gått Kompetensare 2.0

Foto: Peter Kroon

Martina Mijatovic.

Foto: Peter Kroon

André Andersson.

Foto: Peter Kroon

VISSTE DU ATT…
…under 2014 tar Region Skåne in 400 unga arbetslösa framför allt inom sjukvården i hela Skåne. De är en extra resurs till den ordinarie personalen och får bland annat hjälpa till med frukostservering, lättare administration och att bädda sängar. Anställningarna varar tre till sex månader. Arbetsförmedlingen gör urvalet bland långtidsarbetslösa i åldern 18 till 24 år, nyanlända och personer med funktionsnedsättning som är upp till 30 år.

Ljusnande framtid för Bromöllas unga

 • Text: Nina Eggerth 0 min lästid

Skåne kämpar mot hög ungdomsarbetslöshet. I Bromölla kommun är mer än var tredje ungdom arbetslös, men trots det finns framtidstro. Den egna inställningen kan göra stor skillnad och en gymnasieutbildning är den säkraste vägen till jobb.

Är man positiv, framåt och verkligen vill så finns det jobb”, säger Martina Mijatovic, en av tusen unga skåningar som deltagit i Kompetensare 2.0 – ett av Region Skånes projekt för att boosta yngre personer med konkurrenskraft och kompetens.

Tillsammans med André ­Andersson är hon nu anställd i projektet Ung analys där man ­undersöker hur kontakten mellan ungdomar och företagare kan bli ännu bättre. Ung analys och ­Kompetensare 2.0 genomförs i tio kommuner i Skåne och Blekinge, alla med hög arbetslöshet bland unga. André Andersson har gått samhällsvetenskapligt program och Martina Mijatovic har läst till ekonom på högskolan i Kristianstad. Hon vill arbeta med ekonomi när projektanställningen är slut i september och söker jobb, medan André Andersson funderar på att gå en byggutbildning. Flera dagar i veckan är de ute och pratar med företagare och unga.

Allra viktigast när man söker jobb är att vara positiv och driftig, anser de.

– En del ungdomar har kanske fått en negativ bild från sin omgivning och media och tänker att det inte alls går att få arbete, säger Martina Mijatovic. I vissa fall finns missförstånd och avstånd mellan de unga och företagarna.

– Om någon ung missköter sig kan en del före­tagare ibland tänka att alla är likadana. Det saknas personliga kontakter mellan ungdomar och före­tagare, de känner inte varandra, säger André ­Andersson.

De flesta företagen i kommunen är små och vissa kämpar med ekonomin.

– En del säger att om de hade fått ekonomiskt stöd hade det kunnat hjälpa dem att anställa, säger André Andersson.

En gymnasieutbildning verkar vara det säkraste kortet för att få jobb. Forskarna Alexandru Panican och Pernilla Olsson-Kaplan från Lunds universitet har intervjuat arbetslösa ungdomar och deras ­för­äldrar i Bromölla kommun om attityder kring ­arbetslöshet.

– Hälften av ungdomarna som vi pratat med ­saknar gymnasiekompetens. Det stämmer väl överens med forskning som visar att det blir allt svårare att få jobb utan gymnasieutbildning. Forskning visar också att unga ofta väljer utbildningar som inte ­svarar mot den typ av arbetskraft som efterfrågas. Skolan kan hjälpa eleverna att hitta rätt utbildning, säger Alexandru Panican.

Christian Karlsson arbetar med robotar. Ett fast jobb som han fick genom projektet Kompetensare 2.0.

– Jag åker ut till företag som har robotar från ABB som behöver servas och lagas. Det kan vara allt från Volvo i Olofström till företag inom livsmedelsindustrin. Efter en tvåårig automationsutbildning hos KY, Kvalificerad yrkesutbildning, kom Christian Karlsson via Arbetsförmedlingen till Kompetensare 2.0 förra året. Praktiken som ingick i projektet gjorde Christian Karlsson hos ABB i Olofström. Han bor nära – i Näsum, Bromölla kommun.

– När praktiken var slut frågade ABB om jag ville fortsätta hos dem. Jag hyrdes in via bemannings­företaget Adecco från december i fjol och har arbetat heltid sedan dess.∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se