Hoppa till sidinnehållet

Gunhild Carling leder en jazzparad med barn under jazzfestivalen i Ystad.

Foto: Johan Blome

Pablo Picassos La Source (Källan), målad 1921.

Stina Piper (1734-1800).

Sommarens kulturtips

 • 0 min lästid

För femte året i rad går Ystad ­Sweden Jazzfestival av stapeln – i år 30 juli till 3 augusti, med mer än 40 programpunkter och 200 ­artister och en särskild satsning på barnjazz. JazzKidz inleds med en ­parad genom Ystad under ledning av Gunhild Carling med storband. Nytt för i år är också ett samarbete mellan musiker och vertikaldansare. Pianisten och arrangören Jan Lundgren kan höras i konstellationer med bland andra världsstjärnan ­Grégoire Maret, eller med jazz­nestorn Bengt-Arne Wallin och Bohus Big Band. Andra starka jazznamn är ­Marilyn Mazur, Fredrik Kronkvist, Sinne Eeg och Monica Dominique. Bland de internationella stjärnorna kan nämnas Joshua Redman, ­Abdullah Ibrahim, Diane Schuur, Charles Lloyd och John Scofield.

Picasso på Moderna

Verk av en av konstens giganter – Pablo Picasso – visas i sommar för första gången av Moderna Museet Malmö. Det är verk både från den egna samlingen och inlånade verk från Picassos familj och privatpersoner, samt två verk som nyligen donerats till museet. Under hela sommaren visas också verk av Tora Vega Holmström (1880–1967) och hennes internationella kvinnliga nätverk. Den skånska konstnären ställde ut på 100-årsjubilerande Baltiska utställningen (som invigdes 1914) där hon representerade det ultramoderna inom konsten. Utställningarna pågår till den 24 augusti.

Teatervandra i Höganäs

William Shakespeares klassiska ­drama Romeo och Julia spelas i ­sommar i stadsmiljö inne i Höganäs. Det är Sommarteater på Krapperup som står för uppsättningen om det olyckliga unga kärleksparet, och den kryddas med akrobatik, eld, dans, sång och musik – allt i kärlekens tecken. Vandringsteater är en speciell genre som bjuder på många överraskningar, och kärleksvandringen genom Höganäs gator, torg och byggnader och ödemarker är inget undantag. Romeo + Juliet heter föreställningen som har premiär 4 juli.

Skarhults dolda makt

Skarhults slott, mellan Eslöv och Lund, är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Under sommaren är slottet för första gången öppet för allmänheten med utställningen Den dolda ­kvinnomakten som visas till och med 21 september. Utställningen berättar om femton slottsfruars liv under 500 år i de salar de levt och verkat. Från Mette ­Rosenkrantz, som lät bygga slottet, till Stina Piper som fick det i morgongåva och Beata von Königsmarck som drev det i över ett halvsekel. Historien om dessa kvinnors medryckande öden har aldrig berättats tidigare.


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se