Hoppa till sidinnehållet

Jacob Schenström på Kullabergsguiderna demonstrerar klätterteknik.

Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson

Falknästet är exempel på ett exklusivt boende där besökarna sover i en rund säng som hänger från taket i massiva kedjor.

Foto: Klas Andersson

Kullens dramatiska landskap lockar flera hundratusen besökare varje år och är ett av Sveriges mest välbesökta naturreservat.

Foto: Klas Andersson

KULLABERGSGUIDERNA

Kullabergsguiderna har funnits sedan 1996, är ett ekoturismföretag märkt med Naturens Bästa, och samarbetar tätt med Naturum Kullaberg.

Kullaberg följer framtiden

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid

Klippväggar reser sig brant, Skandinaviens största fyr syns lång väg och letar du noga kanske du hittar Kullamannens skatt. Kullabergsguiderna är ett bra exempel på en satsning som utvecklat sig för att möta kraven från framtidens besökare – inte minst den lika populära som fascinerande tumlarsafarin.

När Kullabergsguiderna startade 1996 var målet att ge besökarna en upplevelse att ta med sig hem och på ett säkert sätt ordna guidade turer, något som inte fanns här tidigare.

– Det var mycket grottvandringar i början, sedan låg verksamheten nere ett tag, vi höll mest på med företagsevent, fram tills för några år sedan när vi började rikta oss mot besökare igen, berättar Jacob Schenström som arbetat här i drygt tio år.

Kullaberg är en av Sveriges mest dramatiska kustlinjer

Företaget har växt ordentligt de senaste åren och har inlett ett samarbete med Naturum Kullaberg. Kullabergsguiderna genomför guidade grottvandringar, hjälper till med bemanningen i Naturum, har guidade turer där de svarar på frågor och representerar även andra guideföretag i bygden. Alla är ordentligt pålästa både när det gäller naturen och alla sägnerna i trakten.

– Det vi är mest unika på är dock tumlarsafarin som vi kör för fjärde sommaren i rad. Den har blivit mer populär än vad vi någonsin kunde drömma om. Skulle det vara så att de som är med på turen inte ser några tumlare så får de den häftiga naturen på köpet. Kullaberg är nog en av Sveriges mest dramatiska kustlinjer, man kan gå ner här och var men det går inte att följa kusten till fots. Att Kullabergsguiderna överhuvudtaget började med tumlarsafari är forskningens förtjänst en inventering av tumlare i Skälderviken visade att de var absolut vanligast just här. Tack vare detta dök idén upp att göra något kring det ovanliga djuret.

Numera är rollerna ombytta, Kullabergsguiderna hjälper forskningen genom att samla in data på olika sätt. Just nu finns sju stycken bojar utspridda längs berget som plockar upp ljud från tumlarna.

– Andra aktiviteter är grottvandring och bergsnedfirning. En häftig satsning vi är ensamma om i Sverige är scrambling – en blandning av klipphopp, nedfirning och snorkling. Sedan har vi även aktiviteter man kan göra på egen hand – en gps-grottur som går i ett annat område än där vi har våra vanliga turer, respektive Kullamannens skatt där besökarna ger sig iväg med en gps och en skattkarta. I framtiden har Kullabergsguiderna ännu ett stort projekt på gång. De ska bygga en så kallad Via Ferata, en klättervägg med fastspända vajrar som gör det möjligt för klättrare att på ett säkert sätt uppleva de häftiga branterna på norra sidan. ∎

FAKTA/KULLABERGSGUIDERNA
Kullabergsguiderna har funnits sedan 1996, är ett ekoturismföretag märkt med Naturens Bästa, och samarbetar tätt med Naturum Kullaberg.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se