Hoppa till sidinnehållet

Ziad El-Awad med äpplemust från Öspab fruktodling.

Foto: Klas Andersson

Martin Hultberg.

Foto: Klas Andersson

Skåne har många fördelar jämfört med andra städer och regioner.

Foto: Joakim Lloyd Raboff

Ziad El-Awad.

Foto: Klas Andersson

Äppelmust gjord på äpplen från Östra Sönnarslöv, odlade på en kalkklippa intill Linderödsåsens sluttningar vid Maltesholms slott, är en av de produkter Ziad El-Awad jobbar med.

Foto: Klas Andersson

Philipp Arnold har ett coolt jobb - ner till minus 269 grader.

Foto: Klas Andersson

Regina Nazyrova. ser stora utvecklingsmöjligheter i Skåne eftersom många stora internationella företag är placerade här samt att många nya innovativa företag växer fram.

Foto: Klas Andersson

Kampen om talangerna

 • Text: Jasna Brkic 0 min lästid

För att möta framtidens utmaningar behöver Skåne de skarpaste hjärnorna, den mest nischade kompetensen och den mest avancerade kunskapen. Målet är att bli Europas mest innovativa region. Leva i Skåne har träffat tre personer som kommit hit för att de har den kunskap som Skåne behöver.

För att skånska företag ska klara sig på den globala marknaden krävs det att rätt personer – talanger med unik kompetens – väljer att komma till Skåne. Spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment i Malmö är ett exempel på företag som rekryterar globalt för att stå sig i konkurrensen. De har utvecklat världssuccéer som Ground Control och World in Conflict och har idag 300 anställda från 28 länder. Rekryteringen pågår ständigt.

– Unga nyutbildade spelutvecklare har vi god tillgång på här i Skåne, mycket tack vare utbildningen Game Assembly i Malmö. Men mer erfarna utvecklare med spetskompetens letar vi efter i hela världen. Dessa nischade yrkesroller måste vi ha för att vara konkurrenskraftiga, säger Martin Hultberg, kommunikationschef. Massive märker att Skåne är en attraktiv plats för personerna de söker i rekryteringsprocessen.

– När man bildar familj är den här regionen konkurrenskraftig. Här kan man hitta hus till vettiga priser. Livskvaliteten och utbildningarna är en konkurrensfördel för oss när vi rekryterar, säger Martin Hultberg

Målet är att Skåne år 2020 ska vara Europas mest innovativa region. För att detta ska bli verklighet krävs det att Skåne lyckas rekrytera rätt kompetens utifrån. Bodil Rosvall Jönsson är näringslivschef i Region Skåne och vd för Business Region Skåne som ansvarar för att marknadsföra Skåne internationellt inom turism, evenemang, investeringar och film.

– Skåne har ett varierat näringsliv, ett rikt kulturliv och attraktiva stadsmiljöer men vi behöver attrahera fler växande företag, huvudkontorsfunktioner och kapital för investeringar, säger hon. Stefan Johansson, vd på dotterbolaget Invest in Skåne, arbetar specifikt med företagsetableringar i Skåne. När ett företag väljer var det ska etablera sig är platsens attraktivitet för personer med nyckelkompetenser en viktig del.

– Skåne har många fördelar jämfört med andra städer och regioner som vi konkurrerar om talangerna med. Samtidigt som det finns intressanta högteknologiska jobb här, så är Skåne prisvärt jämfört med andra storstadsregioner. Här finns dessutom en spännande multinationell atmosfär som lockar företagen att etablera sig här, säger han. En internationell studie från universitetet i Oxford visar att efterfrågan på talanger kommer att öka i Norden fram till år 2021, samtidigt som utbudet kommer att öka i länder som Indien, Indonesien, Colombia, Sydafrika och Brasilien.

Vad gör man då för att få hit den värdefulla arbetskraften? Ett sätt är att försöka locka studenter från hela världen. För de som väljer att studera här stannar ofta kvar efter studierna. Richard Stenelo , internationell chef vid Lunds universitet, berättar att man i sin marknadsföring lyfter fram Sverige som ett av världens säkraste länder och pekar på att undervisningssättet är informellt, att studenterna deltar aktivt i undervisningen och att professorerna är lättillgängliga.

Men en av de saker som drar mest enligt honom är entreprenörsandan och företagen i Skåne.

– De har en enorm attraktionskraft, liksom alla innovationer som gjorts vid Lunds universitet. 2011 fanns åtta av världens hundra mest innovativa företag i Sverige och tre av dessa i Skåne;
Alfa Laval, Sony och Tetra Pak. ∎


Ekologiska produkter nästa steg

Även universiteten slåss om talangerna. Ziad El-Awad flyttade till Sverige från Jordanien i juli förra året för att läsa masterprogrammet Entrepreneurship.

– New Venture Creation vid Lunds universitet. Målet med utbildningen var att kunna utveckla det egna handelsföretaget Rio Jordan. Företaget har fem anställda och exporterar livsmedel till hela världen, främst från Kina och Thailand men även från Spanien och Italien. Det blev ett intensivt år med 16 timmars studier och jobb i det egna företaget varje dag. I maj utnämndes han till ”Global Swede” av UD – en titel som årligen tilldelas en internationell student som utmärkt sig kreativt och är en god ambassadör för Sverige.

– UD:s utmärkelse öppnade många dörrar för mig liksom Lunds universitet. Ditt företag växer snabbare och möjligheterna är större ju fler kontakter du har, säger han.

Ziad El-Awad talar om den gyllene triangeln inom svenskt näringsliv: teknik, miljö och samhällsansvar:

– I Jordanien men även i andra länder som USA, saknas de två sistnämnda, säger han. Utvecklingen av det egna företaget handlar nu om att få in ekologiska produkter i sortimentet. Ziad El-Awad skulle gärna bosätta sig i Sverige och Skåne med hustrun och de två döttrarna, men just nu är framtiden oklar.

– Sverige är vackert och jag bor gärna i ett land där miljön, samhällsansvar och mänskliga rättigheter respekteras. Det är viktigast för mig. Skåne är attraktivt eftersom regionen är het både vad gäller investeringar och innovation.


"Vi älskar att kunna åka ut till havet"

Philipp Arnold, sektionschef, kryogen, på European Spallation Source, ESS:

Philipp Arnold har en extremt nischad kompetens som gör att han är eftertraktad i hela världen: han är kryogenexpert, vilket innebär att han arbetar med låga temperaturer, helst kallare än minus 269 grader Celsius. Han är från Leipzig och innan han kom till Lund arbetade han i Zürich. Skåne blev aktuellt när Lund vann striden om ESS (European Spallation Source) som ska byggas strax norr om Lund.

– Jag kände till Lunds universitet, Öresundsbron, Kurt Wallander, Zlatan och företaget Modelon innan jag hamnade här. Vi älskar att åka ut till havet, klimatet är milt jämfört med norra Sverige och eftersom jag reser en hel del i jobbet uppskattar jag närheten till Köpenhamns flygplats, säger han.

Barnen som är två och fyra år gamla går i förskolan och hans fru har fått jobb.

– Zürich är bra när man är ung, Skåne är bra när man vill bilda familj. Att köpa hus är relativt billigt här jämfört med Schweiz. Jag höjde inte min lön när jag bytte jobb, men våra kostnader har minskat. Månadsavgiften till förskolan här hade räckt till en dags förskola i Zürich. Pensions- och sjukvårdssystemet är också bra i Sverige.


"Närheten till världen betyder mycket"

Regina Nazyrova, global product planner på Sony i Lund:

Regina Nazyrova hamnade i Sverige av en slump men nu tillhör hennes hjärta Skåne, säger hon själv. Egentligen hade hon tänkt söka sig till Storbritannien men en dag hösten 2004 under ett informationsmöte om utbytesprogram fångade en representant från Chalmers i Göteborg hennes intresse. Några år senare, 2005, erbjöds hon jobb på Sony Ericsson i Lund.

Idag jobbar Regina fortfarande på Sony Mobile, med en tjänst där hon får användning för sina kunskaper i industriell ekonomi och teknikutveckling. Hon bor i Malmö och pendlar till jobbet i Lund. I somras gifte hon sig med en skåning från Ängelholm.

I jobbet har hon redan haft två utlandsplaceringar, i Peking, Kina och Atlanta, USA.

– Men jag har återvänt till Skåne båda gångerna. Jag trivs väldigt bra här, det är hemma för mig, säger hon. Hon ser stora utvecklingsmöjligheter i Skåne eftersom många stora internationella företag är placerade här samt att många nya innovativa företag växer fram. Vid sidan om jobbet är det bästa med Skåne annars närheten till naturen och Köpenhamns flygplats.

– Närheten till resten av världen betyder mycket för mig, både i jobbet och privat. Jag reser väldigt mycket, på tre timmar är jag i min hemstad Moskva. Det är den stora skillnaden jämfört med att bo i Göteborg, säger hon och fortsätter:

– Malmö och Lund är internationella städer, här finns människor från olika kulturer och bakgrund med mat, musik och konst från hela världen. Man får mycket någon annanstans i Sverige. Städerna är lagom stora, vänliga för fotgängare och cyklister, och ger bra värde för pengarna. Närheten till storstadslivet i Köpenhamn är också ett stort plus, liksom att det är nära till naturen överallt i Skåne, även i stan. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se