Hoppa till sidinnehållet

Dan Börjesson led i många år av depression – utan att veta om det. På vårdcentralen fick han träffa en KBT-terapeut som kunde hjälpa honom ur svackorna och ge honom verktygen för att må bättre.

Foto: Klas Andersson

Dan Börjesson led i många år av depression – utan att veta om det. På vårdcentralen fick han träffa en KBT-terapeut som kunde hjälpa honom ur svackorna och ge honom verktygen för att må bättre.

Foto: Klas Andersson

”Jag tänkte att alla är väl ledsna ibland”

 • Text: Anders Behrmann 0 min lästid

Efter decennier med ilska, nedstämdhet och misslyckade relationer fick Dan Börjesson hjälp – på sin egen vårdcentral. En KBT-terapeut kunde ge honom precis de verktyg som han behövde för att må bra. – Jag trodde inte att den hjälpen fanns så nära, säger Dan Börjesson.

I många långa år levde Dan Börjesson med depression, men han förstod aldrig riktigt hur det låg till.
– Det är svårt att inse att man är deprimerad. Jag tänkte att alla är väl ledsna ibland, säger Dan som idag är 69 år gammal.
Hans depression blev aldrig akut och det var aldrig aktuellt med några missbruk eller liknande. Men han retade upp sig väldigt enkelt och blev irriterad för småsaker. Saker som påverkande honom och hans nära negativt.

1998, efter sin andra skilsmässa gick han till en samtalsterapeut för att få hjälp, men slutade snart.
– Äh, det var värdelöst för mig. Så jag lät det bara bero.
Men åren gick och humöret och energin blev inte bättre. Dan fick en remiss till vuxenpsyk, men där ville de inte ta emot honom eftersom han inte var tillräckligt deprimerad.
– Jag ville hitta något som kunde hjälpa mig, men visste inte hur jag skulle bära mig åt.

Så en dag i våras var han på vårdcentralen i Råå i ett annat ärende. Av en slump kom hans depression på tal och han fick veta att det fanns KBT-terapeuter i huset.
– Jag fick en tid redan inom en vecka och det var precis vad jag behövde. Jag fick förstående, jag fick verktyg och jag fick veta varför jag tänkte konstigt. Det funkade perfekt.

I åtta veckor träffade Dan Börjesson sin terapeut och tillsammans hittade de alla de lösningar som gör att han idag kan leva ett bättre liv. – Jag har till och med testat mindfulness och meditation. Det var lite för flummigt för mig, men jag bestämde mig för att jag ska inte lämna något oprövat och det var ändå värt att få lite perspektiv.


Här söker du hjälp

Prata med din läkare som kan ställa en diagnos och ge dig remiss till specialister. På en del vårdcentraler finns det dessutom KBT-terapeuter som kan hjälpa dig.

1177
Ring och prata med en sjuksköterska. De kan oftast bedöma om du ska ta dig vidare och hjälpa dig till rätt ställe.

SPECIALISTVÅRD
Det finns öppna mottagningar runtom i Skåne dit du kan gå på egen hand – en så kallad egenremiss.

PSYKAKUTEN
Om du har oerhört svår ångest, mörka tankar och tankar om själv- mord. Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad har dygnet runt-öppna akutmottagningar för vuxna.

EN VÄG IN
020-51 20 20 är ett nummer för Skåne som du upp till 18 år (även anhörig, skolpersonal och så vidare) kan ringa för rådgivning, stöd, kontakt och nyanmälan gällande barn och ungas psykiska hälsa.

Se filmen till vänster om En väg in.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se