Hoppa till sidinnehållet

Leva i Skåne tog med Mirjana Krisanovic till Limhamns kalkbrott för en klippig fotomiljö. ”Så här skulle en blind person aldrig använda käppen”, protesterade Mirjana, som visserligen kommer att ha käppen med när hon bestiger berg, men främst kommer att ha hjälp av en ledsagare.

Foto: Klas Andersson

Under vinjetten Superskåningen berättar Leva i Skåne om en skåning som gjort eller gör något utöver det vanliga. Mirjana Krisanovic är först ut.

Foto: Klas Andersson

Mirjana kommer visserligen att ha käppen med sig när hon bestiger berg, men främst kommer hon att ha hjälp av en ledsagare. Här är den bara med som rekvisita vid Leva i Skånes fotografering.

Foto: Klas Andersson

”Jag har lärt mig att omvandla det negativa till en sporre”, säger blinda Mirjana Krisanovic som varken räds hinderlopp eller bergsvandringar.

Foto: Klas Andersson

Leva i Skåne tog med Mirjana Krisanovic till Limhamns kalkbrott för en klippig fotomiljö. ”Så här skulle en blind person aldrig använda käppen”, protesterade Mirjana, som visserligen kommer att ha käppen med när hon bestiger berg, men främst kommer att ha hjälp av en ledsagare.

Foto: Klas Andersson

Mirjana ser inga hinder

 • Text: Åsa Lempert 0 min lästid

Det började med att hon samlade modet för att hoppa från översta trampolinen. Sen dess har hon betat av utmaning efter utmaning. Nu väntar bergsbestigning i Himalaya. – Jag vill visa att det inte finns några gränser för vad man klarar även om man är blind, säger superskåningen Mirjana Krisanovic.

Vid 10 års ålder förlorade Mirjana synen helt som en följd av en sällsynt ögonsjukdom. Uppväxten var tuff och kantad av mobbning.
Men en dag vände allt.
– Vi var i en simhall med skolan och skulle hoppa en och en från en trampolin ner i vattnet. Jag var höjdrädd och de andra i klassen hånskrattade åt mig och ropade dumma kommentarer.

”Lyssna inte. Det sitter bara i huvudet”, ropade idrottsläraren. Orden gick rätt in i hjärtat.
– Jag blev arg på mig själv för att jag lät dem påverka mig.
Mirjana klev av trampolinen, klättrade upp till den översta avsatsen och hoppade. Det var första gången som omvärldens tvivel blev hennes drivkraft.

Hon började träna. Först löpning, så småningom dans – hip hop, breakdance, salsa, till och med poledancing.
– Jag ville testa på något som ingen förväntade sig av mig eftersom jag är blind.
Idag har hon ännu fler träningsformer på sitt samvete, som crossfit – en styrke- och konditionsbaserad träningsform där man blandar bland annat gymnastik och olympiska lyft med hög intensitet.

– Varje pass utvecklar mig. Träningen och dansen är den bästa terapin, att få uttrycka energi och känslor är mycket bättre än alla mediciner.
Drivkraften har fortsatt komma, genom läraren som vägrade ge henne godkänt i läskunnighet eftersom hon var blind. Och arbetsförmedlingens yrkesvägledare som efter att få ta del av hennes framtidsdrömmar bad henne att komma ner på jorden och föreslog att hon skulle bli sjukpensionär.

– Jag har lärt mig att omvandla det negativa till en sporre istället för att låta mig tryckas ner, säger Mirjana Krisanovic.
Idag har hon flera utbildningar bakom sig och pluggar till studie- och yrkesvägledare. Att ta sig an utmaningar har blivit en livsstil. En daglig är att åka tåg hemifrån Eslöv till högskolan i Malmö.
– Det var läskigt till en början och är ett äventyr varje gång – men jag klarar att resa på egen hand.

I maj 2015
tog hon sig an hinderloppet Toughest i Malmö. Det värsta hindret var en lång rad av stenar i vattnet där seende lätt kunde ta sig fram. För Mirjana var det något helt annat.
– Jag såg ju inte stenarna, men vägrade ge upp, så jag kröp. Det var max 200 meter men kändes som en mil. När jag kom i mål lerig, frusen och trött så kändes det helt underbart. Jag var så stolt.

Nu väntar bergsbestigning i Himalaya eller Nya Zeeland, som en symbol för de mentala berg hon tagit sig över.
– Det finns alltid svårigheter med en funktionsnedsättning, men det finns lösningar på allt.
För att förbereda sig på bergsvandringarna längs smala och branta stigar så tränar Mirjana långa pass i terräng över rötter och stenar med packning på ryggen. Och så spinning och långlöpningar.
– Det är viktigt att orka hålla igång länge.

Det enda hinder
som återstår är pengarna till resan, som ska räcka både till Mirjana och en ledsagare. Men det ska gå.
– Jag sparar febrilt. Jag går runt med min spargris och söker sponsorer.


Fria resor

Som funktionsnedsatt får Mirjana åka gratis med Skånetrafiken. ”Det är jättebra. Det ger mig frihet och jag behöver inte köpa biljett.”

Funkar

Mirjana är med i redaktionen bakom Region Skånes sajt funkar.skane.se, en tillgänglig sajt av och för funktionsnedsatta ungdomar. ”Vi skriver texter om hur vår vardag ser ut. Syftet är att uppmärksamma funktionsnedsättningar och vilka utmaningar som finns. Men framförallt att inspirera andra om att ingenting är omöjligt: vi kan och vi funkar”, säger Mirjana.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se