Hoppa till sidinnehållet

Niltilapia.

Foto: Shutterstock

Mikael Olemark och Johan Ljungquist odlar fisk som gör gott, helt enkelt, enligt deras slogan.

Foto: Klas Andersson

Ungdomsmottagningen rullar bland annat in i Sjöbo.

Foto: Klas Andersson

”Att hjälpa andra är en stark känsla i mig. Jag har själv fått stor hjälp. Därför vill jag kunna hjälpa andra”, sa Baraka Sebise i Leva i Skåne 3 2014.

Foto: Klas Andersson

Hur gick det sen?

 • Text: Mirijam Geyerhofer 0 min lästid

Har du också undrat över vad som hände sen? Här tittar vi närmare på just det. Alla tidigare artiklar kan du läsa här på levaiskane.se.

Klimatsmart fisk i stora lass

I nummer 3 2014 av Leva i Skåne kunde du läsa om Gårdsfisk, företaget som på ett klimatsmart sätt odlar fisk inomhus på en gammal lantgård i Skättilljunga utanför Tollarp.
Satsningen pågår för fullt, Gårdsfisk producerar nu mellan 15 och 20 ton fisk per år och har flera återförsäljare i Kristianstad. Även privatpersoner köper fisk från den gamla gården som helrenoverades och byggdes om till miljösmart fiskodling i september 2013. Från yngel till tallrik tar det runt sex månader och de fiskar som man valt att odla är rödstrimma (tilapia) och clarias, fiskar som trivs bra med i huvudsak vegetabilisk föda, något som är viktigt då företaget siktar på minimal miljöpåverkan.

Mikael Olenmark och hans kollega Johan Ljungquist vill nu utöka verksamheten så att fler kan sadla om till fiskbönder.
– Tanken är att andra lantbrukare ska kunna använda sig av våra system och odla fisk istället för att föda upp kor och grisar. Då kan vi gå in som samordnande part och sköta service och support och tillsammans sälja fisken under ett gemensamt namn på marknaden.

Läs Smart fiskodling i ladugården


Populär mottagning på hjul

En specialinredd lastbil som fungerar som ungdomsmottagning har kört omkring i Skåne det senaste året. Besöken sker fyra dagar i veckan i Skurup, Sjöbo, Svedala och Höganäs som komplement till de fasta ungdomsmottagningar som finns på andra orter i närheten.
– Projektet har gått väldigt bra. Vi har uppnått fina resultat i verksamheten och fått en tydligt ökad geografisk tillgänglighet, säger mobila ungdomsmottagningens enhetschef Joakim Wollin.

Läs Mobil mottagning för Skånes unga


Samhällslots med fullt upp

Frivilligverksamheten Rådrum i Kristianstad har fullt upp med att lotsa nyanlända rätt i samhället. Nu söker man medel för att kunna fortsätta verksamheten under 2016.
– Vi har fått utbilda fler volonärer, främst arabisktalande, och i somras skötte tre syriska killar allting så vi kunde ha sommaröppet, säger Ann-Christine Lundkvist, utvecklingsstrateg på Region Skåne.
Baraka Sebise som Leva i Skåne skrev om sist är inte kvar utan läser till undersköterska och jobbar på ett äldreboende. Han är däremot engagerad i ett projekt med nyanlända i Östra Göinge under den lilla tid han får över.
– Det är ett integrationsprojekt som handlar mycket om att få dem att bli stolta göingar, säger han och skrattar.

Läs Skåningarna som gör skillnad


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se