Hoppa till sidinnehållet

Ziad El-Awad med äpplemust från Öspab fruktodling.

Foto: KLAS ANDERSSON

MalmöExpressen har gjort succé.

Foto: PETER KROON

Sjuksköterskan Gustav Josefson är den förste som den vårdsökande möter hos akuten i Helsingborg.

Foto: KLAS ANDERSSON

Har du också undrat…

 • Text: Mirijam Geyerhofer 0 min lästid

Skånsk honung till Jordanien

I Leva i Skåne nummer 3 2014 skrev vi om jordanske Ziad El-Awad som läste entreprenörskap på universitetet i Lund. Målet var att utveckla sitt eget livsmedelsexportföretag.

Leva i Skåne kontaktade Ziad El-Awad för att se vad som hänt sedan han kom tillbaka till hemlandet – och det visar sig att han har fortsatt kontakt med Skåne då hans företag alldeles snart ska börja importera skånsk honung. ­Tillsammans med en skånsk biodlare har Ziad El-Awad öppnat upp en handelskanal mellan Sverige och Jordanien och hans förhoppning är att snart kunna utöka importen även med ­cider, lingonsylt och andra typiskt svenska ­delikatesser.

– Jag fick stora möjligheter till olika former av nätverkande under studietiden och det har verkligen påverkat mitt företag positivt, säger han.

Läs "Kampen om talangerna"


Fler kliver på superbussen

Nu har MalmöExpressen trafikerat linje 5 från Stenkällan/Rosengård, via Centralen till ­Västra Hamnen i ett år. Malmö­Expressen är en unik bussmodell, en extra lång gashybrid som kör vissa sträckor på egna körfält ­genom Malmö, vilket gör att fler personer kan resa, och det snabbare. Leva i Skåne skrev om bussen i nummer 1 2014, och nu har vi kollat upp om superbussens ­första år blivit som förväntat.

Siffrorna är positiva. Resandet på sträckan från Stenkällan har ökat med 30 procent – i motsatt riktning med 23 procent. Några av anledningarna är:

 • Längre buss – tar fler resenärer.
 • Snabbare på- och avstigning – alla dörrar öppnas och resenärerna kan själva lösa biljett ombord.
 • Nu kan man resa direkt – utan byte och snabbare – hela vägen Rosengård centrum–Västra hamnen/Högskolan.

Dessutom lockar Malmö­Expressen studiebesök från när och fjärran – ett sextiotal hittills, från såväl Norge som Singapore. Det enda som återstår är konkreta siffror på den luftförbättring som Malmö stads miljöförvaltning­ ­redan nu ser indikationer på.

Läs "Bussen är mycket smidig"


Snabbfil till rätt vård

I Leva i Skåne nummer 1 2014 berättade vi om precis öppnade Nya jouren i Helsingborg, ett samarbete mellan 15 vårdcentraler, både privata och offentliga, och akutmottagningen på lasarettet. Tanken var att avlasta akuten ­genom att placera primärvårdens jourmottagning i direkt anslutning till akutmottagningen för vård på rätt nivå. Det fungerar så att primärvården tar hand om prioriteringen och hjälper patienten att komma rätt – till primärvårdsjouren, till akutmottagningen eller hem med egenvårdsråd.

Under året som gått har man ­aktivt utvecklat samarbetet och en ledningsgrupp har träffats ­varannan vecka för att löpande kunna utvärdera processen.

– Samarbetet har gått jättebra och jag tror att patienterna har upplevt det som mycket positivt att ha en gemensam jour, säger Camilla Lorentzon, verksamhetschef på Nya jouren.

Under hösten kommer projektet att utvärderas. Det positiva ­utfallet och responsen från patienterna har bidragit till att de privata vårdcentraler som tidigare valt att avvakta nu beslutat sig för att gå med i samarbetet.

– Samarbetet Nya jouren förväntas bli en permanent lösning i höst, säger Camilla Lorentzon.

Läs "Snabbfil till rätt vård"


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se