Hoppa till sidinnehållet
Sanna Nielsen som Doktor Zjivagos älskarinna Lara Antipova. Foto: Charlotte T Strömwall
Viktor Morell som Pelle Erövraren. Foto: Truls Bärg
Brodsky Quartet går att lyssna på i Malmö, Lund, Kristianstad och Köpenhamn under Music Around. Foto: Eric Richmon
Dockplats 2010. Foto: Peo Olsson

Höstens kulturtips

 • 0 min lästid

I slutet av augusti bjuds det på kärlek, konflikt och sång på Malmö Opera när musikalen Doktor Zjivago har premiär. Föreställningen som baseras på Boris Pasternaks roman med samma namn utspelas i Ryssland under tidigt 1900-tal och handlar om fyra ungdomar och deras liv under första världskrigets och kommunismens Ryssland. Huvudpersonen Jurij Zjivagos spelas av Christopher Wollter och Sanna Nielsen gör den kvinnliga huvudrollen som hans älskarinna, Lara Antipova. Romanen har inte bara blivit musikal utan även film och både engelsk och rysk tv-serie sedan den skrevs 1957. Doktor Zjivago spelas till och med 31 januari 2015 på Malmö Opera.

Gripande Skåneflykt

Det är sent 1800-tal, fattigdomen håller hårt om skåningarna och många tvingas ge sig av för att söka lyckan på annat håll. Vissa åker till Amerika och andra – som Pelle och hans pappa – hamnar i Danmark. Den lilla familjen lämnar hemmet i Tomelilla för att arbeta på en gård på Bornholm – men det nya danska livet blir inte alls vad far och son hade hoppats på. Pelle Erövraren är ett smärtsamt och gripande drama om familj, vänskap och människors sökande efter frihet och lycka. Musikalen har premiär den 13 september och spelas till och med den 25 oktober på Helsingborgs Stadsteater.

Stravinsky tar över Öresund

Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Malmö Operaorkester står för de skånska tonerna i höst när sju orkestrar från Öresundsregionen ska framföra fler än 40 olika konserter med musik av Igor Stravinsky. Det är sjunde året musikbiennalen Music Around tar ton och förutom musik kommer det bjudas på filmvisning, dans och diskussion. Musik Around som arrangeras av bland andra Musik i Syd pågår mellan den 9 och 26 oktober

Kulturella skåningar

Skåningarna är mycket kulturellt aktiva. Det visar årets kulturvaneundersökning. Såväl undersökningen som gjordes 2012, som den senaste från våren 2014 visar att skåningarna nyttjar kultur mer än genomsnittet i Sverige. Bokläsningen dominerar som kulturyttring hos skåningarna, men också besök på bio och bibliotek ligger högt. Museibesök, besök på konstutställningar och konserter ligger också högt vid en jämförelse. Användandet av internet i kultursammanhang har ökat sedan 2012.


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se