Hoppa till sidinnehållet
Foto: Jonas Ingerstedt

Fyra skånska innovationer

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid

Skåne har alltid varit ett innovativt landskap där företag och entreprenörer utvecklat nya, innovativa tjänster och produkter som slagit världen med häpnad. Här är fem exempel:

Hövding – airbag för cyklister
Hövding är ett alternativ till cykelhjälm, som vecklar ut sig som en krockkudde runt huvudet vid en olycka. Denna airbag för cyklister bärs runt halsen och är utvecklad av Malmöentreprenörerna Anna Haupt och Terese Alstin. Idag säljs den i många länder världen över.

Tetra Pak
Utvecklingsarbetet startade 1944 och åtta år senare var den första tetraförpackningen, en plastbelagd kartongförpackning för flytande produkter, ute på marknaden. Tetra Pak var en kostnadseffektiv lösning som förändrade livsmedelsdistributionen totalt. Tidigare hade varorna huvudsakligen sålts i lösvikt eller glasförpackningar.

Bluetooth
Trådlös teknik som utvecklades på Ericsson i Lund under 1990-talet under namnet MC Link. 1998 presenterades en ny gemensam standard av storföretagen Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia och Intel. Arbetsnamnet Bluetooth (efter Harald Blåtand) behölls. Två år senare kom den första mobiltelefonen där teknologin var inbyggd och i dag finns bluetooth-teknologin i allt från skrivare till digitala kameror och handdatorer.

Wattguard
Det Malmöbaserade företaget med produktion i Vellinge har utvecklat en banbrytande teknik inom effektiv belysning för lysrör. Tekniken reducerar elförbrukningen med upp till 40 procent och därmed också koldioxidutsläppen. Det är speciellt industrier och andra belysningsintensiva miljöer som har nytta av tekniken. Fair Play Stadion i Malmö sparar med hjälp av Wattguards teknik runt 120 000 kronor om året i elräkning.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se