Hoppa till sidinnehållet

Namn: Albin Svensson. Ålder: 22. Bor: Kristianstad. Jobbar: Idrottsmed­arbetare i ett mobilt idrottsteam på Furuboda. Hobby: Rullstolshandboll.

Foto: Klas Andersson

Handboll är en stor passion hos Albin.

Foto: Klas Andersson

Med fria resor hos Skånetrafiken slipper Albin att alltid ta bilen.

Foto: Klas Andersson

Fria resor i stället för färdtjänst

 • Text: Mirijam Geyerhofer 0 min lästid

Sedan i vintras kan personer som är berättigade till färdtjänst hos Skånetrafiken åka helt gratis med den allmänna kollektivtrafiken. 22-årige Albin Svensson i Kristianstad är en av de som nyttjat de fria resorna från start.

De senaste månaderna har han ställt bilen och istället tagit bussen fram och tillbaka till jobbet som idrottsmedarbetare på Furuboda utanför Åhus.

– Det är mycket skönare att bara sätta sig på bussen och åka hem efter jobbet, det blir ju en helt annan avslappning än att köra själv, säger han och tillägger att det självklart är ytterligare en fördel att han faktiskt spar en hel del pengar på att inte ta bilen.

Förutom den dagliga pendlingen till jobbet tar han ofta tåget till Malmö. Och alla de gånger han inte vill eller kan köra bil själv så tycker han att det absolut blir en större frihet med Jojo Serviceresor i fickan.

– Tidigare när jag till ­exempel var hemma hos kom­pisar var det ju bara att säga hej då och åka med när färdtjänsten kom oavsett hur kul man hade, nu kan jag bara säga att ”äh, jag tar nästa buss istället!”.

FAKTA

För att åka gratis med Skåne-trafiken behöver man Jojo Service-resor, ett personligt resekort som används både för resa med färdtjänst och med Skånetrafikens bussar och tåg, samt med närtrafiken inom Skåne. Kortet fungerar som ett vanligt Jojo-kort men innehavaren har hundra procents rabatt på Skånetrafikens resor inom Skåne.


Nästan som London – i Örkelljunga

Vid tidtabellsändringen i augusti kommer det att bli stora förbättringar för resenärerna på SkåneExpressen 10, alltså på sträckan Örkelljunga–Helsingborg. Dels kommer Skånes första dubbeldäckare sättas in mellan Örkelljunga och Helsingborg för att möta det ökande antalet resenärer, dels kommer antal turer under rusningstrafik att fördubblas. Ombord på bussen finns förutom fler sittplatser än på en ­vanlig buss fritt wifi, informationsskärmar och uttag för laddare.

Resenärer som startar sin resa i Markaryd kommer att få åka på en helt ny linje mellan Markaryd och Örkelljunga som Länstrafiken Kronoberg står för. Den är synkad med nya Skåneexpressen 10 så att det blir enkelt att byta buss i Örkelljunga för den som åker hela vägen Markaryd–Helsingborg.

Läs mer på skanetrafiken.se


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se