Hoppa till sidinnehållet
Kiviks Bio är ett exempel på hur en lokal biograf bidrar till att göra en liten ort mer levande. Foto: Klas Andersson
Gunnel Lönnkvist i kassan (till höger) tillsammans med Karin Lundell. Foto: Klas Andersson
Traielr för Tusen bitar, filmen om Björn Afzelius. Foto: Triart Film
"I år slår vi alla rekord i besöksantal, säger Åke Bergholm, vice ordförande i kulturföreningen Bernadotte som äger och driver Kiviks Bio. Foto: Klas Andersson
Maskinisten Kai Svensson jar jobbat ideellt som maskinist i tolv år på Kiviks Bio. Han berättar att bion aldrig varit nedlagd. "Kiviks Bio har aldrig legat i malpåse, förutom under kriget." Foto: Klas Andersson
Den första visningen på Kiviks Bio hölls 1907. Det är en av Sveriges äldsta biografer. Tillsammans med 20 andra biografer i Skåne ingår Kiviks Bio i CineSkånes nätverk för kvalitetsfilm. Foto: Klas Andersson
CINESKÅNE
CineSkåne är ett spridningsprojekt som genomförs i samarbete mellan Film i Skåne, Folket sBio i Malmö, ABF Skåne och lokala arrangörer för visningarna. Region Skåne stöder organisationerna med verksamhetsbidrag.

”En lokal bio höjer orten”

 • Text: Jasna Brkic 0 min lästid

I ett vitt litet hus, ett stenkast från hamnen, ligger Kiviks Bio. 1907 visades den första filmen här, då med piano och violinackompanjemang. Ikväll är det producentbesök och visning av dokumentären Tusen bitar, en film om Björn Afzelius liv. Det är fullsatt.

Redan en timme innan filmvisningen börjar folket strömma till för att köpa sista­minutenbiljetter och godis, men även för att bänka sig i de 100 mjuka röda biostolarna i god tid.

Eftersom det är fullt blir det extraföreställning kvällen efter.

– Biljetterna kan bokas via nätet men vi sparar alltid trettio som kan köpas på plats, bland annat för alla dem som inte har datorer, säger Åke Bergholm, vice ordförande i kulturföreningen Bernadotte, som äger och driver Kiviks Bio.

Föreningen har 600 medlemmar. Det är många med tanke på att bara 1 000 är bofasta i Kivik. Åke Bergholm förklarar att det är sommargästerna som stöttar föreningen.

I kassan står Gunnel Lönnkvist. Hon har varit aktiv i bion från och till de senaste 15 åren.

– Jag kan inte hålla mig härifrån. Allt är roligt. Sedan vi började bestämma filmutbudet själva har besöksantalet ökat stadigt. Våra teater- och operasändningar live med servering är väldigt uppskattade liksom utomhusvisningarna som vi genomfört i samarbete med CineSkåne, säger hon.

Kvällens föreställning inleds med att producenten Lennart Ström berättar om filmen och efter visningen är det frågestund. I publiken finns besökare från Åhus, Kristianstad och Danmark. Kent Andersson från Kivik be­rättar att han gått på samma skola som musikerna Björn Afzelius och Mikael Wiehe.

– Jag tycker ni lyckats fånga Björns liv på ett fantastiskt fint sätt med en bra balans mellan ­privatliv och karriär, säger han.

– Det är väldigt kul att möta ­publiken lokalt. Vi sliter i många år med filmerna som ofta bara ­visas på internationella filmfestivaler, men vi vill vara synliga även på hemmaplan. Inte sällan träffar vi människor som känner personerna i våra filmer, säger Lennart Ström. En av kvällens biobesökare är Claes Swendsén som bor i Södra Mellby. Han går ofta på bio och filmfestivaler. Det bästa med bion i Kivik är närheten och myset:

– En lokal bio höjer orten. Här har man lyckats behålla den gamla känslan av kvartersbio, trots ­renovering och ny teknik. Det är en skön plats, en bekväm oas att sjunka ner i. De som arbetar här är väldigt trevliga, det är personligt och lagom stort, säger han.

Åsa Nyström från Sankt Olof besöker Kiviks Bio några gånger om året.

– Jag tror att bion engagerar ganska många som inte kommer från orten, att den är något som alla kan samlas kring, säger hon.

Att ge skåningar fler möjlig­heter att se kvalitetsfilm i den egna kommunen är grundpelaren för visningsnätverket CineSkåne. Nätverket har samarbetspartners i 21 av av Skånes 33 kommuner. Här finns lokala biografer och ­mötesplatser som erbjuder kvalitetsfilm med besök av filmregissörer, producenter och ibland även andra aktiviteter i anslutning till filmvisningarna, som konserter.

– Vi vill ge publiken riktigt bra film och samtidigt erbjuda filmare, regissörer och producenter en chans att möta sin publik lokalt. Vi hjälper även arrangörerna och biografer med frågor som kan handla om alltifrån teknik till ­olika typer av biografstöd, säger Lisa Nyed, konsulent på Film i Skåne, som startade CineSkåne.

CineSkåne har vissa år även kunnat erbjuda utomhusvisningar. Vad gäller filmutbudet är det stort fokus på film producerad i regionen, framförallt dokumentärer. CineSkåne presenterar ungefär sex filmpaket om året, alltifrån kortfilm till ett urval från skånska filmfestivaler. I Skåne arrangeras många filmfestivaler varje år, ­nationella och internationella. Lisa Nyed menar att det handlar om demokrati, att alla ska kunna ta del av de filmer som prisas på internationella festivaler, oavsett var i Skåne man bor.

– Förra året kunde vi erbjuda vinnarfilmer från filmfestivalen Nordisk Panorama, säger Lisa Nyed och fortsätter:

– Alla ska ha möjlighet att ­kunna se bra film och möta filmskaparna, oavsett om det finns en biograf eller ej i kommunen, säger Lisa Nyed.∎


Skånsk film med fokus på global hållbarhet

Två skånskproducerade dokumentärer som båda handlar om hållbarhet har premiär i vår. Fredrik Gerttens Bikes vs Cars och Joakim Demmers Dead donkeys fear no hyenas. Båda har produceras av Margarete Jangård i samarbete med Elin Kamlert på WG Film.

I Bikes vs Cars ligger fokus på den växande skaran cyklister och den ökande massbilismen. Dead donkeys fear no hyenas är en film om utförsäljningen av Afrika. När utländska investerare köper upp mark leder det inte sällan till att bönderna inte längre kan odla sin egen mat, enligt Margarete Jangård.

– Vi är alla inblandade i detta, bland annat genom Världsbankens jordbruksprogram, men folk vet inte om det. Folk svälter ihjäl för att vi ska kunna vara miljövänliga här i Sverige och det är inte meningen.

Film i Skåne AB har hjälpt till att finansiera båda filmerna.


Ny biograf med plats för unga

Barn och ungas filmkultur tar plats när Folkets bio Malmö efter nyår öppnar portarna till sin nya biograf Panora på Möllevången i Malmö.

Det blir en stor satsning på barn och unga, tillsammans med Malmö stad, Riksföreningen Folkets bio, med flera. Tanken är att skapa ett levande film- och kulturhus där barn och unga har självklar plats som publik och möjlighet att visa egna filmer.

– Det är en satsning som ska främja lusten och intresset för det egna skapandet och att arbeta gränsöverskridande genom att inkludera andra kulturområden till filmens berättande; teater, cirkus, litteratur, sagoläsning, konserter, DJ:s och workshops, säger Lena Ek, projektledare.

Ett mål med satsningen är att stärka och öka tillgängligheten för den kvalitativa barn- och ungdomsfilmen, inte bara i Skåne, utan i hela Sverige.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se