Den nya förbindelsen över Fehmarn Bält innebär kortare restider, miljövänligare godstransporter - Skåne kan bli knutpunkt för transporter på ett annat sätt än idag - och snabbare persontransporter. En annan sidoeffekt är närheten till nya turistmål.
Foto: Femern A/sString är ett politiskt samarbete mellan Region Skåne, Region Hovedstaden, Köpenhamns kommun, Region Själland, Schleswig-Holstein och Hamburg.
Foto: Femern A/sEn grön transportled
Om drygt sju år invigs järnvägs- och biltunneln vid Fehmarn Bält-sundet. Satsningen knyter samman Danmark och Tyskland och kommer samtidigt att göra Skåne grönare. Målet är en hållbar transportkorridor mellan Hamburg och södra Sverige.
Förbindelsen under Fehmarn Bält skapar både miljömässiga och ekonomiska möjligheter för Skåne. När den öppnat 2021–2022 går det att åka tåg mellan Köpenhamn och Hamburg på bara två och en halv timme.
– För näringslivet innebär det att det inte behövs övernattning vid ett möte i norra Tyskland. Bron gör också att vi inte blir så beroende av flyg när det gäller korta resor, säger Sten Hansen, infrastrukturstrateg på Region Skåne.
Region Skåne ingår i nätverket STRING, där man tillsammans med Danmark och Tyskland arbetar för att påverka samordningen kring Fehmarn Bält-satsningen ur ett hållbart perspektiv. En av de största frågorna är att stärka järnvägstrafiken – järnväg är den mest miljövänliga transporten på land men Europa behöver se över sina järnvägsnät.
Fehmarn Bält-satsningen kortar restiderna för människor som pendlar och gör det lättare att bo och arbeta på olika håll i Tyskland, Danmark och Skåne. Fokus läggs också på miljövänligare godstransporter till och från Skåne.
Förbindelsen öppnar för nya möjligheter för turister att lättare ta sig ut i Europa, men även för europeiska turister att ta sig till Sverige.
– Vi kommer närmre varandra tidsmässigt och helgturism med tåg skulle kunna få ett uppsving, säger Sten Hansen.∎