Hoppa till sidinnehållet
Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill har skrivit "Bra mat vid typ 2-diabetes" och går på upptäcksfärd bland råvarorna vid Möllevångstorget. Foto: Klas Andersson
Najib Barakji står bakom disken i en fiskvagn vid Möllevångstorget i Malmö. Företaget har egen båt och tar upp fisk i Öresund. Hans personlga favorit är sardiner som han panerar lätt i vetemjöl, salt och peppar och steker i olja. Foto: Klas Andersson
Masoud Nazemi packar upp matvaror i en matbutik på Möllevångstorget. I Norden har vi en tradition att äta mycket animaliskt fett till maten. Det finns dock annat att välja än gräddsås och creme fraiche - till exempel vinägrett eller mango chutney. Foto: Klas Andersson
Materialet går att köpa från Gothia Fortbildning eller internetbokhandel. Foto: Klas Andersson
DIABETES OCH MATEN
Har du diabetes är det viktigt att du får stöd och råd speciellt anpassade till dig som individ. Ta kontakt med vårdcentralen eller primärvården och be att få prata med en dietist. Nyckelhålsmärkningen är en bra och lätt vägledning för att äta hälsosamt. Importerade livsmedel är inte märkta på samma sätt men det innebär inte att de inte är lika nyttiga.

Egenvård på tallriken

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid

Typ 2-diabetes ökar stort inom flera grupper. Men med rätt mat på tallriken kan man både förebygga och till viss del behandla sjukdomen.

Typ 2-diabetes innebär att kroppen inte klarar av att reglera sockerhalten i blodet, något som delvis kan förebyggas och behandlas med rätt kost. Men att äta hälsosamt är inte samma sak som att äta tråkigt. En halvtimmes botanisering bland grönsaksstånd och matbutiker kring Möllevångstorget i Malmö ger utdelning när Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill, dietister vid Skånes Universitetssjukhus, fyller matkassarna. De köper kummel från fiskbilen, blomkål, morötter och aubergine på grönsakstorget och valnötter, olja och bröd i en iransk livsmedelsbutik.

– Vi har handlat den bästa maten, mat som alla mår bra av att äta – men särskilt de med typ 2-diabetes. Kummel är en vit, fast och fin fisk som inte kostar alltför mycket. Grönt betyder inte att allt är sallad, speciellt män föredrar gärna tillagade grönsaker, säger Carina Trägårdh Tornhill, som tillsammans med Hannah Helgegren skrivit boken Bra mat vid typ 2-diabetes.

Blomkålen tänker hon bryta ner i små buketter, hälla olivolja på, rosta mjuka i ugnen och servera med fisken. Auberginens innanmäte fräser hon upp med råriven morot och mjukstekt lök, blandar i röda linser, lägger tillbaka alltihop i aubergineskalet och gratinerar i ugnen med lite ost ovanpå.

– En stor del av att leva gott med diabetes handlar om egenvård på tallriken. Vår bok är en handledning i att äta bra och innehåller fyra olika koster. Du måste inte heller handla på torget, allt det här finns i vanliga livsmedelsbutiker – det gäller bara att välja rätt hylla. Frysta bär och grönsaker är lika nyttiga som färska och är lätta att ha hemma, betonar Hannah Helgegren.

Louise Bennet är läkare och forskare vid Lunds universitets Diabetescenter. Hennes forskning visar att Malmöbor från Mellanöstern insjuknar tidigare i typ 2-diabetes än svenskar. Till våren drar en ny hälsostudie igång som riktar sig till människor födda i Irak.

– Vi ser att en stor del av dem som kommit hit inte har diabetes men att de däremot riskerar att få diabetes. Det handlar mycket om levnadsvanor som kost och motion men även till viss del om ärftlighet. Går det att undvika att få diabetes finns mycket att tjäna, både för individ och samhälle, avslutar hon.∎

Läs mer om Louise Bennets forskning här:
Många, många fler typ 2-diabetiker än väntatLeva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se