Hoppa till sidinnehållet

Johanna Lindberg och hennes pappa, eHälsobloggaren Sven-Eric, har digital koll på den egna hälsan.

Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson

E-KOLL PÅ HÄLSAN

På eHälsobloggen, Region Skånes webbplats för allt som rör eHälsa, finns inlägg av läkare, sjuksköterskor, forskare, professorer och patienter - unga som gamla, friska som sjuka. Du kan också dela med dig av dina egna tankar kring vård och eHälsa.

”E-tjänsterna är ett bra första steg”

 • Text: Vera Celander 0 min lästid

Det började med ett samtal över en lunch. Johanna Lindberg behövde ett nytt recept, men hade svårt att hitta tid att ringa under vårdcentralens öppettider. Pappa Sven-Eric föreslog något nytt. Varför inte göra det via e-tjänsterna på 1177.se istället?

Jag hade precis testat och var förvånad över hur snabbt och smidigt det gick. Dagen efter jag skickade min förfrågan fanns ett nytt recept tillgängligt på apoteket."

Johanna instämmer:

– Smidigt. Tidigare har varje läkarkontakt inneburit minst en halvtimme i telefonkö under min läkares telefontid tidiga morgnar, så jag kommer helt klart att dra nytta av den här tjänsten.

Både Sven-Eric och Johanna tycker att det finns mycket positivt med e-tjänsterna. Att kunna läsa sin egen journal ger trygghet, att sjuka anhöriga kan välja att dela sina journaler gör att det är lättare att vara ett stöd i deras vård.

– Jag har precis varit på blodgivning och jag hade gärna sett att även dessa uppgifter, om när jag lämnat blod och hur mina värden såg ut blev registrerade och möjliga att följa över tid, säger Johanna.

Även Sven-Eric ser utrymme för vidareutvecklig av tjänsterna inom eHälsa.

– Jag tyckte att det var för lite utbud faktiskt. Och för lite samordning mellan regionerna i Sverige. Här finns stora möjligheter och jag ville veta varför det går så långsamt. Tekniken finns – var tar det stopp?

Sagt och gjort. Sven-Eric skickade ett mejl till Region Skåne och fick svar på sina frågor.

– De bad mig dessutom skriva det allra första inlägget i eHälsobloggen, Region Skånes nya dialogblogg om just eHälsa. Frågan är viktig och de e-tjänster som har införts är ett bra första steg, men det finns så många fler möjligheter.

Mer om Sven-Erics tankar kring eHälsa kan du läsa på Ehälsobloggen.se


Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se