Hoppa till sidinnehållet
Morgan Brandt (t v) tillsammans med kompisen Leo Odengren. Foto: Klas Andersson
Matilda Wildmarks rockiga smycken. Foto: Klas Andersson

Driftiga företagare jobbar på lovet

 • Text: Jasna Brkic 0 min lästid

Morgan Brandt, Leo Odengren, Matilda Wildmark och Tove Rasmusson har under sommaren fått hjälp att starta eget företag i projektet Sommarlovsentreprenörerna.

Affärsidé: Kläder som påverkar

Morgan Brandt, 16 år, Ystad, fick tillsammans med kompisen Leo Odengren idén att göra kläder för skejtande ungdomar redan för ett år sedan.

– När vi fick veta att man kan sommarjobba som entreprenör sökte vi, säger Morgan Brandt. Företaget heter Affect Clothing. Idén är att påverka på flera plan.

– Det handlar om att stoppa krig och rasism men även om att ungdomar ska ha något att göra. Vi vill ordna en skatetävling med våra tröjor som pris.

– Att vara egen företagare handlar om att skapa kontakter – och att man måste vara beredd på att allting inte går som planerat och att man måste anpassa sig efter nya förutsättningar, men det är kul. Alla företagare vi lyssnat på säger att att det är roligt att gå till jobbet varje dag.


Affärsidé: Rockiga smycken i skinn

Matilda Wildmark, 19 år, Sjöbo, gör egna smycken i skinn. Hon sökte till Sommarlovsentreprenörerna i början av juni och några veckor senare hade hon sålt sitt första smycke.

– Det var jätteroligt, beställningen kom samma dag som jag la upp hemsidan Wild for you och delade den på Facebook.

– Jag hoppas att företaget kan ge extrainkomster när jag börjar musikallinjen i Eslöv i höst. Hon tror absolut att hon kommer att ha nytta av sina erfarenheter som egenföretagare i framtiden:

– Som musiker är man sin egen, måste kunna bokföring och marknadsföring. Jag har lärt mig massor. Vi gjorde en övning som handlade om att vända negativa händelser till något positivt. Den kommer jag nog att ha mest nytta av.


Affärsidé: Varma frukostbullar till helgen

Tove Rasmusson, 18 år, Åkarp, levererar varma frukostbullar hem till folk på helgerna.

– Jag gillar att baka, men det krävs tillstånd för det, så vi samarbetar med ett bageri i Arlöv. Det finns inga bagerier i Åkarp och ICA öppnar först klockan nio, så jag tror på den här idén. Tove driver verksamheten med två andra sommarentreprenörer och har jobbat hårt för att nå kunder på alla möjliga sätt.

–Nu återstår bara en större marknadsföringskampanj, att hänga upp bullar på dörrar, om vi lyckas få pengar till det.

– Det är jätteroligt och jag har lärt mig väldigt mycket. Vi har träffat många entreprenörer och det viktigaste budskapet är att man ska göra det man själv vill, ta saker i egna händer och inte vänta på att någon annan ska ta initiativet.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se