Hoppa till sidinnehållet

Bakom transmediaprojektet "Gabriel Klint" står Pernilla Romare, Amanda Romare och Adina Romare. De ingår i samma familj - systrar med mamma - och utgör tillsammans produktionsbolaget Bloody Brilliant Productions.

Foto: Klas Andersson
Foto: Klas Andersson

Dödsviktiga känslor

 • Text: Caroline Alesmark 0 min lästid Tema: Ett hållbart Skåne

Vad händer om en ängel på viktigt uppdrag blir kär i en vanlig människa? Den tonåriga Amanda Romare var otroligt rädd för döden men hade ingenstans att vända sig med sina tankar. Med projektet Gabriel Klint vill hon nu som 25-åring ta fiktionen till hjälp för att lyfta tabun kring döden, självmord och existentiella frågor.

Idag är Amanda Romare tillsammans med sin mamma och syster på väg att förverkliga visionen om en digital mötesplats som riktar sig till ungdomar och handlar om döden. En blandning av webbportal, webb-tv-serie, sociala medier och lots för unga människor som känner sig ensamma i sin rädsla.

Hennes egen skräck för döden försvann efter två inre upplevelser när hon var så rädd att hon verkligen trodde att hon dog, både psykiskt och fysiskt. Så småningom började hon öppna sig, ville förmedla vad hon varit med om och märkte att det var många andra som bar på samma känslor men inte heller hade vågat dela med sig.

Vår drivkraft är att fånga upp människor innan de hunnit falla alltför djupt

– Det starka intresset hos jämnåriga gjorde mig förvånad. Idén om Gabriel Klint, en ängel som bor i Sverige och hjälper människor som tänker ta sina liv, kom till mig. När han träffar sin själsfrände Abby, en vanlig människa, blir han kär vilket får dramatiska konsekvenser. Först skrev jag historien i form av en bok, men fick refuseringsbrev från flera förlag och blev arg eftersom ämnet fortfarande kändes så viktigt. Då fick vi idén att göra en trailer som reklam för boken och satte igång - trots att vi aldrig gjort film tidigare.

Resultatet är en trailer som lockade erfarna namn som Johannes Brost men även unga skådespelare som Alba August och Charlie Gustafsson, just för att de tyckte tabuämnet självmord kändes så viktigt. När de väl började prata om ämnet visade det sig att många i filmteamet hade erfarenheter från området.

Den positiva responsen på trailern blev startskottet för hela projektet. Tillsammans med sin mamma Pernilla och syster Adina inledde Amanda Romare arbetet med att förverkliga en webb-tv­serie på tio avsnitt. Samtidigt har de hunnit med att göra en musikvideo till berättelsen.

– Vi märkte att folk gillade trailern och sedan växte de olika delarna ihop. 1989 uppgav sex procent av Sveriges ungdomar att de mådde dåligt, 1999 var siffran 12 procent och nu är den 25 procent. Ohälsa kostar jättemycket pengar och en webb-tv-serie är ett sätt att nå fram på ett annat sätt. Jag tror att man måste hitta nya vägar att nå de unga och därför har vi valt att gå via fiktion. Vi vill sudda ut sjukdomsstämpeln kring depression och i stället lyfta fram den här dramatiska och romantiska berättelsen, säger Amanda Romare.

Gabriel Klint är samtidigt ett exempel på transmedia – ett nytt berättargrepp som väver samman tv, film, sociala medier och spel. Tanken är att tv-serien ska vara tätt knuten till den bemannade webbportalen, inga nättroll ska få möjlighet att komma in och härja.

– Vår drivkraft är att fånga upp människor innan de hunnit falla alltför djupt, och samtidigt hitta på nya sätt att nå dem. Där är internet så fantastiskt bra, hur deppad du än är så orkar du sitta och chatta. Samtidigt vill vi inte skuldbelägga känslan av att må dåligt, ibland mår man skit – men det är okej. Hela projektet kostar mycket pengar men är samtidigt ekonomiskt lönsamt, kan vi hjälpa en enda människa som funderar på att ta livet av sig så är det värt allt arbete.

Projektet är redan delvis finansierat och om resten går i lås drar det igång på allvar i januari med planerad inspelningsstart längre fram i vår.

– Depression och ångest stämplas ofta som en sjukdom, i själva verket är det en del av livet, en del av att vara människa. Det viktigaste är att komma ihåg att du inte är ensam, det finns många andra som känner exakt likadant. Det är bland annat den kunskapen vi vill förmedla med Gabriel Klint, säger Amanda Romare.∎

Se musikvideon med låten Life goes on, originalmusik i trailern Gabriel Klint:

FAKTA/GABRIEL KLINT

 • Bakom idén står Amanda, Adina och Pernilla Romare. Gabriel Klint fick inledningsvis stöd från BoostHbg, Leaderprojektet EU på landet och Ungdomsstyrelsen.
 • I dagsläget har stiftelsen Gabriel Klint fått in 2,5 miljoner kronor - två miljoner från Region Skånes sociala investeringsfond och 500 000 kronor från Film i Skåne - på villkor att hela finansieringen går i lås. Totalt ligger hela budgeten på 4,8 miljoner kronor och besked om resten av finansieringen kommer i december.
 • I referensgruppen kring Gabriel Klint finns bland andra tidigare ärkebiskopen KG Hammar och läkaren Ludmilla Rosengren.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se