Hoppa till sidinnehållet
Foto: Karl-johan Hjertstr

FAKTA
All kollektivtrafik körs av ett stort antal trafikföretag på entreprenad på uppdrag av Skånetrafiken.
Genom att resa med buss och tåg bidrar du till minskade föroreningar. Allt fler av Skånetrafikens fordon uppfyller Naturskydds­föreningens krav för Bra Miljöval, världens tuffaste miljömärkning. Dessutom drivs Pågatågen och Öresundstågen med förnybar el.

Är du pendlare?

 • 0 min lästid

Inom kort startar Skånetrafiken tjänsten Autoladda för dig med Jojo Period inom Skåne (oavsett antal zoner). Tjänsten innebär att du, när du vill, automatiskt kan hämta en ny 30-dagarsperiod till ditt kort. Betalningen dras från ditt bankkort i efterskott.

Du ansluter ditt Jojo Period inom Skåne till tjänsten på Skanetrafiken.se. Tänk på att du måste göra detta minst 24 timmar innan du vill kunna hämta din första 30-dagarsperiod. När du har anslutit ditt kort till tjänsten finns det alltid en ny 30-dagarsperiod att hämta till ditt kort, när den gamla perioden är slut. Den nya perioden hämtas till ditt kort när du: håller kortet mot kortläsaren på bussen, mot stolpen på tågstationen, eller om du väljer ”registrera resa” i biljettautomaten på stationen.

PAUSA NÄR DU VILL
Du väljer själv när du vill hämta nästa 30-dagarsperiod. Det innebär att du, när din föregående period är slut och du inte ska resa till jobb eller skola på ett tag, kan göra uppehåll över en helg eller hur länge du vill. När du ska börja pendla igen håller du bara fram ditt kort och hämtar sekundsnabbt en ny 30-dagarsperiod. ∎


Så reser du med Skånetrafiken

BUSS OCH TÅG
Gröna stadsbussar kör inom staden, gula regionbussar kör mellan orter. Pågatåg kör inom Skåne och stannar ofta på de mindre stationerna, medan Öresundståg kör längre sträckor, till grannlänen och till Danmark.

SMARTASTE RESAN
Tider och snabbaste väg för din resa hittar du i Reseplaneraren på Skanetrafiken.se eller i Skånetrafikens app för iPhone och Android. På Skanetrafiken.se hittar du även tidtabeller och vad resan kostar. Och i appen kan du köpa biljett för din resa.

KÖPA BILJETT
På regionbuss köper du biljett med Jojo-kort eller bankkort. På stadsbuss med Jojo-kort. Ska du åka tåg köper du biljett i biljettautomaten med bankkort eller Jojo-kort innan du hoppar på tåget. Du kan också köpa biljett i Skånetrafikens app och inom stadszonerna även med SMS-biljett. Det går inte att betala med kontanter ombord på bussar och tåg.

PERSONLIG SERVICE
Skånetrafiken har två kundcenter i Malmö, ett i vardera Kristianstad, Helsingborg och Lund, samt ett 30-tal serviceombud där du kan köpa och ladda Jojo-kort. Dessutom finns en mängd ombud runt om i Skåne som säljer Jojo-kort förladdade med 50 eller 200 kronor.

På Skanetrafiken.se kan du hitta ditt närmaste köpställe för Jojo-kort, köpa Jojo-kort, ladda Jojo-kort med reskassa, se saldot på det och läsa mer om vilken typ av biljettlösning som passar dig.

Du kan också ringa Skånetrafikens kundtjänst på 0771-77 77 77 för att få veta mer.

FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR
För dig som har svårt att resa med tåg och buss finns serviceresor, det vill säga färdtjänst och sjukresor. I 23 av Skånes 33 kommuner är färdtjänsten Skånetrafikens ansvar. Det betyder att man ansöker om färdtjänst hos Skånetrafiken, bokar sin resa på samma nummer oavsett resans typ, och får en faktura varje månad. Avgifter och regler är gemensamma i dessa kommuner. ∎Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se