Hoppa till sidinnehållet
Foto: Klas Andersson

SMS:a RÅD till 71160 så får du våra kontaktuppgifter direkt i mobilen.

Hur ska kommunikation om vård bäst utformas för att nå sin målgrupp? Inför Region Skånes senaste ungdomskampanj om eHälsa bjöds ett antal skånska ungdomar in för att dela med sig av sina tankar. "Spännande och kul att vara med och forma framtidens kommunikation", tyckte Arsen Kadoian från Malmö som var en av deltagarna.

1177.se visar vägen i Skånes vård

 • 0 min lästid

Till 1177 Vårdguiden kan du ringa dygnet runt för sjukvårdsrådgivning och för hjälp med vart du kan vända dig i vården. På 1177.se kan du hitta vårdcentraler, se vilka som har kvälls- och helgöppet och mycket mer.

Ring vårdcentralen
Om du blir sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa kan du vända dig till vårdcentralen eller ringa 1177 Vårdguiden på telefon. På vårdcentralen finns vårdpersonal med bred kompetens som kan hjälpa dig med de flesta problem. Många vårdcentraler har ­öppet även på kvällar och helger. Vissa mottagningar samarbetar med varandra och turas om att hålla öppet. I tjänsten ”Hitta vård” på 1177.se kan du söka på vårdcentraler som har öppet på kvällen eller på helgen.

Är läget akut?
Vid ett akut och livshotande tillstånd ska du ringa 112. Våra akutmottagningar tar hand om allvarliga och akut uppkomna skador eller sjukdomar. I andra fall är det vårdcentralen du ska vända dig till.

Råd om vård
Du kan ringa dygnet runt till 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177. Här får du prata med erfarna sjuksköterskor som svarar på dina frågor om sjukdom och hälsa, gör en medicinsk bedömning och ­hänvisar dig rätt om du behöver besöka vården. På 1177.se får du råd om vård och kan läsa om sjukdomar, graviditet, barns hälsa och mycket mer. Du kan använda personliga e-tjänster och hitta kontaktuppgifter till vården.

Vård på andra språk
Information på andra språk om hur du söker vård hittar du på: You can find information in ­other languages about how to get health care on: 1177.se/other-languages

E-tjänsterna på 1177.se

På webbplatsen 1177.se kan du få ett helhetsgrepp om din hälsa. När som helst på dygnet – och utan telefonköer. Alla Skånes vårdcentraler och många specialistmottagningar är anslutna hit.

E-tjänsterna på 1177.se är en gratis tjänst, men om en för­frågan leder till ett besök eller ett förnyat recept gäller landstingets avgifter och regler.

Det är bara du och personalen på din vårdmottagning som kan läsa dina journalhandlingar, och den du valt att eventuellt dela din journal med.

I loggen kan du se exakt vem som läst dina anteckningar. Detta är för att säkerställa att ingen som inte är direkt inblandad i din vård tittar i din journal.

Om du har problem att logga in eller vill fråga något om sajtens funktioner kan du ringa supporten mellan 06 och 22 på 08‑123 135 00 alla dagar – eller använda det webbformulär som finns på 1177.se.

Vill du veta mer om hur eJournal fungerar? Titta på eJournalfilmen.se.

Logga in
Du når dina uppgifter genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se via internetansluten ­dator, surfplatta eller mobil­telefon. Det enda du behöver göra är att logga in med din ­e-legitimation – samma som du använder för att logga in till din bank.

Välj vårdcentral
När du är inloggad kan du bland annat välja vilken vårdcentral du vill gå till – och ­kontakta den direkt i flera olika ärenden. Du kan byta vård­central om du vill det, och lägga till fler mottagningar som du sedan lätt kan nå då de sparas på din sida. Du kan också läsa fakta och ­patientomdömen om vård­centralen.

Boka tid
Att boka tid är en av många fördelar! Här kan du önska tider på de mottagningar som är ­anslutna. Du slipper sitta i telefonkö och kan göra din bokning när det passar dig. Du kan även boka av och boka om din tid.

Läs din journal
I journalen kan du läsa och ­skriva ut delar av din journal från läkarbesök, framför allt från öppenvården, som gjorts efter den 17 mars i år. Du kan i lugn och ro gå igenom vad du och din läkare pratade om när du läser anteckningarna. Tjänsten kommer att byggas ut efter hand men omfattar i dagsläget inte anteckningar från all sjukhusvård och inte anteckningar från psykiatri, mödrahälsovård och förlossningsvård.

Dela din journal
Om du har en närstående som du vill ska kunna läsa din journal så är det lätt ordnat. Då kan hen nå den genom sin inloggning.

Förnya ditt recept
Om din medicin tagit slut kan du kontakta din läkare för att förnya ditt recept här. Du kan också läsa mer om vilka läkemedel du har hämtat ut, om du har fler uttag kvar på något recept och hålla koll på ditt högkostnadsskydd.

Mina intyg
Här samlas de läkarintyg du fått utfärdade efter den 21 november 2013. Du kan enkelt skriva ut dem – eller skicka dem vidare direkt till Försäkringskassan.Leva i Skåne är ett magasin från Region Skåne som skickas ut till alla skånska hushåll. Tanken är att berätta om vad vi gör för dig som är medborgare och lever i Skåne.

Har du åsikter och tankar om livet i regionen? Kommentera och dela gärna med dig av artiklarna.

 • ANSVARIG UTGIVARE
  Anna Jarleman, kommunikation­s­direktör, Region Skåne
 • PROJEKTLEDARE
  Måns Renntun, Region Skåne
 • REDAKTIONSRÅD
  Region Skåne
  Klas Andersson
  Anna-Lena Boive
  Susanne Eneroth
  Kerstin Gossé
  Liselotte Österlind
  Jadwiga Kurowska
  Karin Swensson
 • PRODUKTION
  Giv Akt Skåne
  Redaktör
  Åsa Lempert
  Art director
  Sofia Hallencreutz
  Skribenter
  Caroline Alesmark
  Anders Behrmann
  Anna Bjärnmark
  Mirijam Geyerhofer
  Åsa Lempert
 • TALTIDNING
  Leva i Skåne finns som taltidning. Beställ via e-post: skanestaltidning@skane.se

  KONTAKT
  levaiskane@skane.se